Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Szupercsapat állt össze a földöntúli rekord felállításáért

2016.12.15. 18:32

A két órán belüli maraton sokak szerint elérhetetlen, vagy ha nem is, legalább 15-20, ha nem 50-60 évet kell rá várni. A Nike viszont abban reménykedik, hogy már jövőre áttörhetik az álomhatárt, ezért a cég három kivételes képességű maratonistát szerződtetett.

 Az érvényes, 2 óra 2 perc 57 másodperces világcsúcsot még Dennis Kimetto futotta 2014-ben a Berlin Marathonon, tehát közel három percet kéne lefaragni az álomidőhöz. Ez óriási, szinte lehetetlennek tűnő ugrás lenne, három percet 16 év alatt faragtak le a futók, ha Ronaldo da Costa 1998-ban futott 2:06:05-jétől számolunk. Ez a tendencia azonban nem nagyon folytatható, még akkor sem, ha a sporttudomány és edzésmódszerek rohamosan fejlődnek.

GettyImages-153514647
Kép: Kipchoge és Tadese egymás ellen a 2012-es félmaraton vb-n

Azt már többen kiszámolták, mik az ideális feltételei a 2 órán belüli futásnak. Röviden összefoglalom.

  • sík pálya
  • hideg, 5 Celsius vagy az alatti hőmérséklet
  • jó genetika, a kenyai és etióp futók óriási előnyben vannak
  • magas pénzdíj, ami a motivációt hajtja
  • és csapatmunka

A Nike most a legutolsó pontból próbálja kihozni a legtöbbet. A nagy maratonokon (Berlin, London, Boston, stb.) nem jellemző, hogy nagyon összedolgoznának a futók. Ugyan a legtöbbször vannak iramot diktáló nyulak, aki viszik a tempót és fogják a szelet, de azok nem futják végig a távot, nagyjából 30-35 km-ig tartanak ki. Az ezután a mezőnyt vezető futók pedig legtöbbször már csak a győzelemért hajtanak, a taktikájukat is erre építik, az idő másodlagos. De mit lehet kihozni abból, ha az egyéni becsvágyakat a háttérbe szorítva egy csapat végig csak a rekordot szem előtt tartva fut?

Ha fegyelmezetten futnak, elvileg világrekordot hozhat Eliud Kipchoge, Lelisa Desisa és Zersenay Tadese hármasa. Hogy kik ők?

  • A kenyai Kipchoge minden idők legjobb maratonistája, még akkor is, ha nem az övé a világcsúcs (nyolc másodpercre volt tőle). Az egykor ötezer méteren világbajnok futó nyolc maratonjából hetet megnyert, a legnagyobb maratonokon és olimpián is és félelmetesen jó átlagidőkkel bír.
  • Az etióp Desisa 2013-ban robbant be, Dubajban élete első maratonján máris nyert, minden idők második legjobb debütáló idejével (2:04:45). A futó aztán kétszer nyerni tudott Bostonban is.
  • Az eritreai Tadese tízezer méteren világbajnoki ezüstérmes volt, olimpián harmadik,  félmaratonon övé a világcsúcs (2006-ban Debrecenben futott 20 km-en nagy időt, 56:01), és ötszörös világbajnok ezen a távon. 2:10-en kívüli maratoni rekordja viszont nem teszi potenciális 2 óra alatti futóvá.

2017 tavaszán ebből a három emberből valamelyiküknek 1:59:59-et, vagy jobb időt kéne elérnie. Nem egyszerű a feladat, átlagban 4,2 másodperccel gyorsabb kilométereket kellene futniuk, mint tette azt Kimetto a világcsúcsánál. A Nike Breaking2 projektjének munkatársai szerint mindez lehetséges, már több mint két éve dolgoznak ezen a terven. 18 futót teszteltek, mielőtt hármat kiválasztottak volna.

Az egyelőre nem tudni, hogy pontosan hol és mikor kísérlik meg áttörni a határt, de valószínű, hogy nem egy nemzetközi maratonon, hanem egy külön erre a célra lezárt pályán. Az is titkos, hogy mennyi pénzt áldoz erre a Nike. A kutatások miatt is több tízmillió dollárról lehet szó. A futóknak sem keveset kellett felajánlani, hogy a jól megszokott éves versenynaptárjukat átírják, és nagy pénzdíjakról maradjanak le.