Bernadett
-2 °C
12 °C

Usain Bolt már visszaküldte az elvett olimpiai aranyát

2017.01.27. 21:43 Módosítva: 2017-01-27 21:44:19

Usain Bolt már vissza is küldte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a 4x100 méteren 2008-ban, Pekingben nyert aranyérmét, amelytől csapattársa, Nesta Carter pozitív doppingtesztje miatt fosztották meg a jamaicai váltót, írja az MTI. Bolt azt mondta: „Nehéz megválni az egyik érmemtől, de már megtettem, mert ezt kérte a NOB. Nem örömteli ez, de ilyen is előfordul az életben”.

Bolt hozzátette, azért cselekedett gyorsan, mert nem hagyhatta, hogy az ügy elterelje a figyelmét az idei feladatairól. „Sok mindent értem el a pályafutásom során, ez a döntés ezen semmit nem változtat. Olyat vittem végbe, amit korábban senki” – hangsúlyozta a még így is nyolcszoros olimpiai bajnok sprinter, aki 100 és 200 méteren, valamint a 4x100-as váltó tagjaként is világcsúcstartónak mondhatja magát.

A NOB szerdán közölte, hogy elveszi a 2008-as első helyet a jamaicai stafétától. Carter a pekingi minták újraelemzése során bukott meg – ezt már tavaly nyáron tudni lehetett –, a mintájában a stimulánsok közé tartozó metilhexaneamint találtak. Jamaica kizárása után Trinidad és Tobago váltója lesz az aranyérmes, Japán csapata az ezüst-, az eredetileg negyedik brazil staféta pedig a bronzérmes.

A 30 éves Bolt korábban úgy nyilatkozott, az idei, londoni világbajnokság után fejezi be versenyzői pályafutását.