Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Marad az orosz szövetség felfüggesztése

2017.02.06. 21:39

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) fenntartja az orosz tagszövetség felfüggesztését, továbbá hétfőtől nem engedi az országváltást a sportágban, amíg annak új szabályait nem vezetik b, írta az MTI.

Sebastian Coe, az IAAF elnöke a szervezet vezető testületének hétfői ülését követően arról beszélt, hogy november előtt nem várható az orosz szövetség felfüggesztésének feloldása, ami egyúttal azt jelenti, hogy az ország atlétái idén augusztusban a londoni világbajnokságon sem indulhatnak orosz színekben.

Az IAAF 2015 novemberében meghatározatlan időre függesztette fel az orosz sportági szövetség tagságát, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban szisztematikus doppingolás zajlik. Ez volt az első eset, hogy az IAAF egy tagszövetségét felfüggesztette sorozatos doppingesetek miatt. A szankció következményeként egyetlen orosz atléta sem indult a riói olimpián.

Az IAAF januárban új feltételrendszert alakított ki azoknak az orosz versenyzőknek, akik indulni szeretnének nemzetközi viadalokon, ez alapján az ország atlétáinak kérvényt kell benyújtaniuk ahhoz, hogy független színekben részt vehessenek a versenyeken. Eddig ezt 35-en tették meg.

A sportolók igényléseinél megvizsgálják majd, hogy az adott versenyző segítői közül bárkinek volt-e köze doppingvétséghez a múltban, és azt is, hogy adott időn belül hány alkalommal tesztelték az illetőt, esetleg eltelt-e hosszabb idő, amikor nem ellenőrizték. Szintén ellenőrzi majd a kérelmeket elbíráló bizottság, hogy találtak-e bármilyen gyanús, atipikus eredményt a mintákban, vagy az atléta biológiai útlevelében korábban, ami további kivizsgálásra szorult, továbbá, hogy bármelyik mintája újravizsgálás előtt áll-e.

Az IAAF másik fontos hétfői döntése, hogy ideiglenesen azért nem engedélyezi a sportolók országváltását, mert az elmúlt időszakban megszaporodtak az erre vonatkozó kérelmek, ráadásul többen olyan ország színeiben szeretnék folytatni pályafutásukat, amelyhez semmi sem köti őket. Coe ezeket az országváltásokat a klubfutballban megszokott átigazolásokhoz hasonlította.

"Mától befagyasztjuk a nemzetiségváltást az atlétikában" - jelentette ki Coe, aki hozzátette, a döntés nem érinti a már folyamatban lévő 15 országváltásra vonatkozó beadványt, de újat nem lehet kezdeményezni.

A sportvezető szerint a jelenleg szabályok nem felelnek meg a céloknak, ezért újat kell írni.