Abortuszt vállalt az olimpiai bajnoki címért az amerikai futó

2017.06.08. 19:15

A már visszavonult Sanya Richards-Ross önéletrajzi könyvében arról is írt, hogy a 2008-as pekingi olimpiára készülve abortusza volt. Nem is az a legmegdöbbentőbb, hogy ezt bevállalta a siker érdekében, hanem az, hogy miféle hiedelmek terjedtek el az atlétanők körében a terhességről.

A Pekingben 400 méteren bronz-, 4x400-as váltóban aranyérmes futó a Sport Illustratednek nyilatkozott. „Ez egy olyan téma, amiről nem nagyon beszélnek, főleg a sportban, pedig egy csomó fiatal nőnek hasonló tapasztalata van. Sőt, nem is igen ismerek olyan női atlétát, akinek ne lett volna abortusza, ez szomorú. Remélem, hogy ezek után nyíltabban beszélünk erről, és segíthet olyan fiatal nőknek, aki ilyen helyzetbe kerülnek, mint én, de ne azt tapasztalják meg."

000 DV1289731

Az atlétanő azt is elmondta, hogy bezárkózva a saját világukba leginkább csak a társaikra hallgattak, nem az anyjukhoz fordultak tanácsokért.

„A mi közösségünkben az emberek nem akartak tablettákat szedni, mert attól felvizesedtek, és atlétaként természetes, hogy olyan fitt akarsz maradni, amennyire csak lehetsége. És azt is mondták többen, hogy ha extrém fitt vagy, akkor nem lehetsz terhes, mert a ciklusunk lerövidült. Szóval ilyen félretájékoztatások lehetnek, ha fiatal nők magukat világosítják fel az egyetemen."