Már megint állati takarmány miatt bukott meg sportoló doppinggal

2017.06.20. 15:01

Megfosztották országos csúcsától Ajee Wilsont, mert szervezetében doppingszert találtak. Az amerikai atlétát nem tiltották el, ügye sportetikai kérdések mellett az élelmiszer-biztonságról is szól.

Wilson még februárban, fedett pályán futott új csúcsot 800 méteren, ezután vitték doppingvizsgálatra. Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) közleménye szerint mintájában az anabolikus szteroidágensek közé tartozó zeranolt találták meg minimális mennyiségben.

GettyImages-516739198

A vizsgálatok és az atléta kikérdezése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy Wilson csakis vétlenül, marhahús elfogyasztásával vihette be a szervezetébe a zeranolt. Ezt a szert az USA-ban és Kanadában a marhák takarmányába keverik, hogy gyorsabb legyen a jószágok növekedése. Az Európai Unióban viszont tilos a szer használata annak rákkeltő hatása miatt.

Wilson enyhe büntetést kapott, nem tiltották el, csak a február óta elért eredményeit, így országos csúcsát törölték.

Az ügy miatt jogosan lehet újra kettős mércéről beszélni, még akkor is, ha a szabályok lehetőséget adnak arra, hogy a sportoló bebizonyíthassa, a lehető legkörültekintőbben járt el. Az elmúlt években több szennyezetthúsügy volt, és nem minden áldozat úszta meg ilyen könnyen.

Az pedig már a sporton is túlmutat, hogy miért lehet felhasználni egyáltalán az emberi egészségre sem veszélytelen szereket az állattenyésztésben.