Szuper műlábakkal előznék Usain Boltot

2017.07.20. 08:09

Egy paraatléta új generációs műlábakkal Usain Boltnál is gyorsabban futna, de mindeközben a paraatlétikai világszövetség éppen törölni akarja a műlábas világcsúcsokat, mert a protézisekkel túl jó időket futnak a sprinterek.

Az már sok vitát kiváltott, hogy vajon a műlábak előnyt vagy hátrányt okoznak-e az ép sportolókkal összehasonlítva. Több kutatás szerint igen, mert a karbonból készült lábak kisebb energiaveszteséget szenvednek el, mint az igaziak. Ezért is tiltottak már ki az épek versenyéről atlétákat, mint például Oscar Pistoriust is, valamint a német Markus Rehmet.

De ha csak protézissel futók versenyeznek egymással, akkor mi a probléma? Az esélyek egyenlőek náluk, de ha a sport etikáját is szem előtt tartják, akkor mégsem mindegy, milyen időket érnek el a műlábakkal.

Egy új kutatás szerint a paraatléták túlzott gyorsabbak, mint amennyire szabadna lenniük, aminek az az oka, hogy a műlábak maximális hosszúságát meghatározó képlet rossz. Ennek alapján az atléták hosszabb műlábakat használnak, tehát nagyobbakat is lépnek, és ezzel sok századmásodpercet nyernek.

Egy német biomechanikai professzor, Wolfgang Potthast azonban egy új képletet dolgozott ki, ami már nem becsüli túl a sportolók magasságát – a kutatások a térd alatt, illetve térd fölött amputáltakra irányultak –, így a remények szerint a paraatléták által elért idők is jobban árulkodnak majd az emberi teljesítményről, mint a technikai előnyök kihasználásáról.

Az új-zélandi Lim Malone viszont éppen az ellenkező irányba tart. A paraatlétikai világbajnokságon jelentette be, hogy olyan szuper műlábakat terveztet, amivel Usain Bolt világrekordjánál is jobb időt fog futni. Ehhez tényleg nagyon szuper protézisek kellenek, mert Malone egyéni legjobbja,10.90, ami a 9.58-as világcsúcstól fényévekre van. „A világ leggyorsabb embere leszek, minden időké. Egyedülálló műlábpárt tervezek, amit szuper műlábnak fognak hívni. Úgy számolom, hogy három éven belül gyorsabban futok majd, mint Usain Bolt."