Bementek a patikába, és simán vettek kilenc adag EPO-t

2017.08.04. 16:56

Az már megszokott, hogy a legnagyobb sportesemények előtt derülnek ki a doppingügyek. A pénteken rajtoló atlétika-világbajnokság most Etiópiának lesz különösen nehéz, kiderült, az országban bárki hozzájuthat EPO-hoz, és topatlétájuk is beismerte, hogy növekedési hormont is rendszeresen szedett. Lebukás nélkül. 

A német ARD, a brit Guardian és a Holland Media Combination közös oknyomozásba kezdett, hogy kiderítse, milyen a doppinghelyzet a kelet-afrikai országokban. Kenyáról már sokat lehetett hallani, nehezen jutnak el a doppingellenőrök a távol, magaslati edzőtáborokba, ahol szintén elég könnyen lehet hozzájutni tiltott szerekhez. Emiatt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is többször figyelmeztette az országot, hogy eltiltják, ha nem lesz komolyabb az ellenőrzés. 

Most a hosszútávfutásban szintén rendkívül sikeres Etiópia is nagy bajba kerülhet. Az ARD rejtett kamerás felvételt készített az egyik futójukkal, aki beismerte, hogy a Berlin Maratonon aratott győzelme előtt egy héttel EPO-t és növekedési hormont is használt, és ebből semmi baja nem lett, nem bukott le. 

Az ARD még nem sugározta a felvételt, az ajánlójában női hangot használ illusztrációként. A csatorna azt állítja, hogy a futó még mindig aktív. Így csak négyen jöhetnek szóba, a férfiak közül a világcsúcshoz közel kerülő Kenenisa Bekele, míg a nőknél Aberu Kebede, Tirfi Tsegaye és Atsede Habtamu gyanús.

Az is megdöbbentő, hogy az Etiópiában nyomozó újságírók, milyen könnyen szereztek EPO-t. Egy patikában tartottak próbavásárlást, és 26 perc alatt kilenc adag EPO-t vettek vény vagy bármiféle orvosi papírok nélkül. Az egyik gyógyszerész azt is elárulta nekik, hogy atlétáknak is szokott eladni EPO-t.