Usain Bolt egyhetes búcsúpartin teszi teljessé legendáját

2017-07-21T203715Z 652990236 RC1924491010 RTRMADP 3 ATHLETICS-DI
2017.08.04. 13:54
Ahogy vége lesz a londoni világbajnokságnak, az atlétika már nem lesz, nem lehet ugyanolyan, amilyen az elmúlt évtizedben volt. A sportág nagy szerencséjére 2008-ban berobbant Usain Bolt, aki nemcsak földöntúli teljesítményével, hanem minden rezdülésével kiváltotta az izgalmat és az érdeklődést. A rajongott figura, aki egyenlővé vált az atlétikával, a vb után jelen állás szerint visszavonul. Megmondjuk, melyik számot ne hagyja ki.

Usain Bolt akár egy hakniversenyen is elköszönhetett volna a sportágtól, de azért mégis csak jobb egy olyan egész hetes búcsúpartin lelépni, amire az egész világ figyel. A vb erre pont megfelel, hiába lesznek nagy eredmények, mondhatnánk, hogy Bolt ellopja a show-t, de ezzel melléfognánk, mert a jamaicai maga a show.

Ha csak megfeszíti a bicepszét, az égre mutat, vagy lepisszegi a nézőket, millióknak szalad mosolyra a szája. És ugyan most is van pár olyan atléta, akinek a teljesítményén lehet hüledezni, meg el lehet adni velük a versenyeket, de ez a hatás egyikükben sincs meg.

A dopping- és korrupcióbotrányoktól sújtott sportágnak azt kell majd kitalálnia, hogy mindez mivel pótolható. 

A következő tíz napban persze erre lehetetlen választ adni, de azért az sem mindegy, Bolt kudarccal vagy sikerrel távozik. A sprinter évek óta hajtogatja, hogy ő nemcsak egyszerűen eredményes sportoló akar lenni, hanem valami olyasmi legenda, mint Muhammad Ali vagy Pelé. Ezen már régen túl van, de még elérhetetlenebbé válhat, ha nyer plusz két vb-aranyat.  A jamaicai most csak két számban indul, a 200 métert kihagyja. A jövő szombati 4x100-as váltóval nem lehet sok gondja, ha végigmegy a bot, Jamaica győzelme nem kérdéses. A százon azonban már lehetnek problémái.

Idén három verseny futott ezen a távon, és egyiken sem volt igazán meggyőző a mozgása. Idei legjobbja, 9.95 másodperc, aminél heten is tudtak erősebb időt. Ezek közül nem is lesz ott mindenki, és a nagy vetélytársnak tartott Andre De Grasse is visszalépett az utolsó pillanatban. Honfitársa, Yohan Blake lehet igazán veszélyes rá. Boltnak dolgozik az is, hogy az ellenfelei félnek tőle, hatalmas egója és eredménylistája is elég bénítóan tud hatni rájuk, és azt is sokszor láttuk már, ha szenved is a szezonban, a fő versenyére mindig összekapja magát, és nyer. Ha azt érezné, hogy van veszíteni valója, el sem indulna. Az volna a nagyobb meglepetés, ha végül nem nyerné meg mindjárt százon a tizenkettedik világbajnoki aranyérmét most szombaton. 

Pénteken azonban még nem rá irányul a figyelem, hanem a britek ötszörös világbajnokára, a hosszútávfutó Mo Farah-ra, aki tízezren a vb első aranyát nyerheti.

Farah is búcsúzó, abbahagyja a pályaversenyzést, és csak az utcai versenyeken fog ezután koncentrálni.

A szomáliai származású futó egyértelmű közönségkedvenc, ha nem is akkora favorit, mint volt két évvel ezelőtt, és ő sem érzi magát topformában, az egyik számát behúzhatja. Bolt To di World mozdulatához hasonlóan ő a Mobottal hergelheti a népet. 

Amikor megkérdezték Boltot, hogy ki lehet a következő évek meghatározója atlétája, akkor Wayde Van Niekerket nevezte meg, bár azt ő is látja, hogy a dél-afrikaiban nincs meg az a szórakoztató faktor, mint benne. Biztatta is, hogy legyen nyitottabb. Igaz, Van Niekerk ájulásig tartó futását vagy világrekordját nehéz unottan tudomásul venni. A vb-n is őrült nagy futás várható négyszázon, mert két botswanai, Isaac Mackwala és Baboloki Thebe is a bűvös 44 másodpercen belül vagy ahhoz közeli időt tud idén, és az amerikai Fred Kerley is veszélyes lehet. 

A közép- és hosszútávfutást a férfiaknál régóta az afrikaiak uralják, ezért is meglepő, hogy a 3000 méter favoritja most egy fehér atléta, az amerikai Evan Jager. Idén Monacóban nyert Gyémánt Ligát, jobb ideje van, mint az olimpiai bajnok kenyai Conselsus Kiprotónak. 

A női sprintszámokban is megkérdőjelezhetetlen Jamaica dominanciája, Elaine Thompson, aki olykor még rendes szögest sem húz, képes lehet triplázni, százon, kétszázon és váltóban is nyerni. Kétszázon viszont neki is egy fehér futó, a holland Dafne Schippers lehet a legnagyobb ellenfele. 

Az atlétika az elmúlt két évben leginkább az oroszok államilag szervezett doppingolásáról szólt, lesz még folytatása az ügynek, de a londoni vb az enyhülésről is szól, már nem csak egy orosz indulhat külön engedéllyel, mint Rióban, hanem tizenkilenc, köztük a 110 gát címvédője, Szergej Subenkov. A büntetést azonban még akkor is érezheti, ha nyer, sem az orosz zászlónak, sem a himnusznak nincs helye a világbajnokságon, sőt még a nemzeti színeiknek sem.

Már azzal is megszeghetik a szabályt, ha a nők a körömlakkjuk színeivel utalnak Oroszországra.

Az oroszok semlegesként indulhatnak, csak a Nemzetközi Atlétikai Szövetség himnuszát kaphatják meg, ha győznek.

Botránynak, nem botrány, de az atlétika egyelőre azzal a kérdéssel nehezen birkózik meg, hogy mi legyen azokkal a nőkkel, akiknek a szervezete túl sok férfi hormont termel. Nemrég felmerült, hogy gyógyszeres kezelésre köteleznék őket, ezzel biztosítva az esélyegyenlőséget, de nem sok esély van rá, hogy keresztülverjék ezt az ötletet, még ha korábban érvényben is volt hasonló szabály. Az állandóan példaként előrángatott, és sok versenytársa nyílt ellenszenvével találkozó Caster Semenya egyáltalán nem zavartatja magát, sőt mintha még előnyt is kovácsolna abból, hogy állandóan támadják. Az idén egyéni csúcsait döntögető 800-as futó most is favorit, és meglepetésre 1500 méteren is indul. 

Egy érem a magyaroknak is összejöhet

Az elmúlt vb-khez képest nagyobb magyar válogatott utazik Londonba, persze a 16 fő így sem számít nagy csapatnak, de azért jelzi, hogy erősödik a sportág.

A legnagyobb esélye a riói olimpián bronzérmet szerző Márton Anitának van, idén is nagy formában dobott a súlylökő, a negyedik helyen áll a világranglistán. Igazi versenyzőtípus, a legjobbkor tudja a legnagyobbat dobni, tavaly is a riói olimpián javította meg országos csúcsát. Az a 19,87 méteres eredmény most is elég lehet egy éremhez. Persze leginkább ő is azt szeretné, ha pont a vb-n törné át a húszméteres álomhatárt, ami még a harmadik helynél is jelenthetne többet. Márton itthon évről-évre nyeri diszkosszal is az országos bajnokságot, de némileg meglepetés, hogy most a vb-n is bevállalta ezt a számot. 

A vb magyar csapata

Balázs (110 m gát), Gyurátz Réka (kalapács), Gyürkés Viktória (3000 m akadály), Halász Bence (kalapács), Helebrandt Máté (50 km gyaloglás), Kerekes Gréta (100 m gát), Kovács Barbara (20 km gyaloglás), Kozák Luca (100 m gát), Kővágó Zoltán (diszkosz), Krizsán Xénia (hétpróba), Madarász Viktória (20 km gyaloglás), Márton Anita (súly, diszkosz), Pars Krisztián (kalapács), Récsei Rita (20 km gyaloglás), Rivasz-Tóth Norbert (gerely), Zsivoczky-Farkas Györgyi (hétpróba)

Pars Krisztián öt évvel ezelőtt olimpiai aranyat ünnepelt a londoni stadionban, jó emlékei lehetnek, de a kalapácsvetőnek nincs igazán esélye megszerezni a világbajnoki címet ugyanott. Évek óta sérülések hátráltatják, nincs benne igazán most a nagy dobás. A másik magyar kalapácsvető, az idén Parsot többször is megverő Halász Bence pedig még nagyon fiatal, a következő vb-ken jöhet el az ideje, de a döntőt már most is elérheti. Kővágó Zoltán is már több egy évtizede van ott a legjobb diszkoszvetők között, a nyolcas döntőbe is bejuthat, de egy érem tőle meglepetés lenne. 

Baji Balázs is jól ismert név az atlétikában, a Gyémánt Ligákon is rendszeresen induló gátfutó idén pont a Gyulai Memorialon javított országos csúcsot. A 13,15-ös idővel még a döntőre is van esélye, de nagyon sűrű a mezőny, már az elődöntőbe jutás is bravúrnak számít.

Az előző világbajnokságon két hétpróbázónk, Krizsán Xénia és Zsivoczky-Farkas Gyöngyi is nagyon jól szerepelt, a kilencedik illetve a hatodik helyen végeztek, egyéni csúcs körüli eredménnyel most is közel lehetnek a legjobb hathoz.

Az atlétika-világbajnokságot Magyarországon az M4 és az Eurosport közvetíti.

(Borítókép: Usain Bolt Monacóban ünnepel, 2017. július 21-én. Fotó:  REUTERS/Eric Gaillard)