Usain Bolt kifutotta magából az idegességet

2017.08.04. 22:16

Usain Bolt biztatóan kezdett a londoni atlétika-világbajnokságon, gyenge rajttal is elég simán nyerte előfutamát száz méteren.

A címvédő jamaicainak az első 30-40 méteren nem volt meg a sebessége, az ötödik-hatodik helyen állt, de aztán elég magabiztosan gyorsulta le az ellenfeleit, az utolsó tíz méteren már ki is engedhetett. Látszott rajta, hogy van még benne, nem futotta ki magát. Ahogy nyilatkozta, elsősorban arra volt jó ez a futás, hogy megnyugtassa magát. 

2017-08-04T202715Z 558081179 UP1ED841KTEIH RTRMADP 3 ATHLETICS-W
Fotó: Dylan Martinez

"Nagyon rossz volt, botladoztam, ahogy kijöttem a startgépből. Nem nagyon kedvelem ezeket a startblokkokat. Ezek a legrosszabbak életemben. Ingatagok, amikor a bemelegítettem, akkor vissza is nyomtak. Nem elég stabilak." – panaszkodott.

Bolt kihívói közül nem mindenki mutatott nagy formát, a sérülés után visszatérő honfitársa, Yohann Blake csak 10.13-at ment, futamában a 18 éves japán Soni Brown győzött 10.05-ös egyéni rekorddal. 

A szezonban a 10 másodpercen belüli időket szóró Akani Simbine csak szenvedett az előfutamában, nem is jutott tovább helyen.  A másik dél-afrikai, a 9.95-ös idei idővel érkező Thando Roto korai rajt miatt esett ki. 

A világ idei legjobb idejével bíró Christian Coleman viszont meggyőző volt, a táv végén kiengedve is 10.01-gyel nyerte meg előfutamát. Bolt örök ellenfele Justin Gatlin is hozta magát, 10.05-tel és futamgyőzelemmel jutott be a 24 fős elődöntőbe. A legjobb idő az egyéni csúcsot futó jamaicai Julian Forteé lett, 9.99-cel kvalifikálta magát a következő körbe. 

Mo Farah harmadik aranyát nyerte tízezren

A britek hosszútávfutója egy pillanatig sem gondolta, hogy utolsó vb-jén kikaphat. Játszadozott a tízezres mezőnnyel, hat kilométerig nagyon lazán a mezőny végén futott. Elöl az ugandaiak és a kenyaiak diktálták a tempót, de nem volt elég erős, hogy le tudják rázni.

Az iram a hetedik kilométertől fokozódott, ezután jött szépen lassan előre Farah. Száz métert vezetett is, de aztán visszaállt a harmadik-negyedik helyre. Évek óta ő számít a legjobb hajrásnak, most is bízott ebben, az utolsó kört húzta meg, de míg az őt támadó kenyai Tanui és az ugandai Cheptegei az utolsó száz méterre görcsössé váltak, ő akkor is laza maradt. 

A nap egyik legnagyobb meglepetése az olimpiai bajnok Jeff Henderson kiesése, az amerikai távolugró csak a 17. lett a selejtezőben.

Pénteken egyetlen magyar versenyzett, Kővágó Zoltán a diszkoszvetés selejtezőjében messze elmaradt a döntőt érő 64,50 métertől, csak 59,46-ot dobott, ami a 22. helyet jelentette.

Eredmények:
férfi 10 000 méter:
1. Mo Farah (Nagy-Britannia) 26:49.51 perc
2. Joshua Cheptegei (Uganda) 26:49.94
3. Paul Tanui (Kenya) 26:50.60