Baji Balázs bronzérmes lett 110 gáton az atlétikai világbajnokságon

baji
2017.08.07. 22:36

Baji Balázs óriási futással harmadik lett 110 gáton a londoni atlétikai világbajnokságon. A magyar atléta remekül kapta el most is a rajtot, a táv közepén kicsit visszacsúszott, a negyedik-ötödik helyre, de az utolsó gátat nagyon jól vette, és az utolsó tíz méteren is remekül futott, ekkor nyert vissza két helyezést. 13.28-cal ért célba. Csak az olimpiai bajnok Omar McLeod és az előző világbajnokság győztese, az orosz Szergej Subenkov előzte meg. A magyar atlétika 12. világbajnoki érmét nyerte a gátas.

„Alig tudom elhinni, hogy ez megtörtént. A bronzérem várakozásaimon felüli eredmény. A vége nem volt nagyon gyors, de nagy pillanat volt nekem. Egy álom vált valóra. Nagyon jó formában voltam. Tudtam, hogy elöl lehetek. Csak arra volt szükség, hogy simábban menjek, ez működött. Éreztem, hogy van esélyem a dobogóra. Gondoltam, hogy közel vagyok a legjobb háromhoz. A verseny után leültem, néztem körbe a stadionban, és azt gondoltam, ez mennyire tökéletes volt” – nyilatkozta Baji a versenye után.

Az Európa-bajnoki második atléta az elődöntő után azt mondta, hogy a döntő már csak arról szól, hogy élvezze a pillanatot. 110 gáton elképesztően sűrű a mezőny, ezért is óriási dolog a legjobb nyolc közé kerülni. 

A magyar atlétika történetében is kiemelkedő eredmény a mostani bronzérem, sprinter még sosem nyert érmet, döntőbe sem nagyon jutott. Az eddigi legjobb helyezés Kovács Attiláé volt, még 1987-ben lett negyedik százméteres síkfutásban. 110 gáton egyetlen döntősünk volt korábban, 1983-ban Bakos György hatodik lett. Bagyula István rúdugró ezüstjén és Zsivoczky Attila tízpróbázó és Ináncsi Rita hétpróbázó bronzán kívül csak dobóatlétáink szereztek érmet a vb-ken.

Baji Balázs megnyerte elődöntőjét a londoni atlétikai világbajnokságon
Baji Balázs megnyerte elődöntőjét a londoni atlétikai világbajnokságon

Bajinak ez már a negyedik világbajnoksága, de korábban még nem jutott el a döntőig. 2011-ben az előfutamból sem jutott tovább, 2013-ban már elődöntőzött, de két évvel később ezt nem tudta megismételni, az előfutamban ragadt. 

A magyar gátas érett versenyzést mutatott az egész vb alatt, az előfutamából magabiztosan ment tovább, csak az olimpiai bajnok Omar McLeod előzte meg a végén egy kicsit spóroló Bajit. Az elődöntőben is az első két hely valamelyikére volt szükség a nyolc közé jutásért, és ez még a vártnál is jobban sikerült neki: egy nagyon jó rajttal végig maga mögött tartotta a 2012-es olimpiai bajnok Aries Merrittet. 

A sport mellett állatorvosként dolgozó Baji az egész idényt nagyon jól építette fel, már a szabadtéri szezon kezdetén országos csúcsot javított, aztán ezen a 13.24-en faragott egy századmásodpercet június végén Ostravában. A sok versenyt besűrítő gátas aztán július elején 13.15-re javította rekordját a Gyulai Memorialon.

Baji nevét és arcát öt évvel ezelőtt pont a londoni stadionban jegyezhette meg a világ. A sok kiesős előfutamban a megsérülő kínai világsztár, Liu Hsziang kezét emelte a magasba, mert sajnálta, hogy egy nagy bajnok így búcsúzik. Ezért a tettéért itthon fair play díjat is kapott. 

Két centin dőlt el a hármasugrás

Az olimpiai bajnok kenyai Faith Kipyegon nyerte a női 1500 méteres síkfutást. A szoros befutóban az olimpiai bronzérmes amerikai Jennifer Simpson lett a második, a dél-afrikai Caster Semenya pedig a harmadik. Az előző vb-n győztes, etióp Genzebe Dibaba az utolsó, 12. lett, több mint négy másodperccel lemaradva az aranyérmes mögött.

A női kalapácsvetők döntőjében az olimpiai bajnok lengyel Anita Wlodarczyk magabiztosan védte meg világbajnoki elsőségét a kínai Cseng Vang és az ugyancsak lengyel Malwina Kopron előtt. Gyurátz Réka nem került a fináléba, mert a szombati selejtezőben a 16. lett.
A hármasugróknál az olimpiai ezüstérmes venezuelai Yulimar Rojas két centiméterrel legyőzte az olimpiai bajnokot, az előző vb-n is győztes kolumbiai Caterine Ibargüent. A bronzérem – ahogyan két éve Pekingben és tavaly Rio de Janeiróban – ezúttal is a kazah Olga Ripakovának jutott. (MTI)

férfiak:
110 m gátfutás:
 1. Omar McLeod (Jamaica) 13.04 másodperc
2. Szergej Subenkov (Oroszország) 13.14
3. BAJI BALÁZS 13.28

nők:
1500 méter, világbajnok:
 Faith Kipyegon (Kenya) 4:02.59 perc
2. Jennifer Simpson (Egyesült Államok) 4:02.76
3. Caster Semenya (Dél-afrikai Köztársaság) 4:02.90

kalapácsvetés:
 1. Anita Wlodarczyk (Lengyelország) 77,90 méter
2. Cseng Vang (Kína) 75,98
3. Malwina Kopron (Lengyelország) 74,76
...16. GYURÁTZ RÉKA 

hármasugrás
1.  Yulimar Rojas (Venezuela) 14,91 méter
2. Caterine Ibargüen (Kolumbia) 14,89
3. Olga Ripakova (Kazahsztán) 14,77