Nagyon szűk elitbe vitte Magyarországot Baji Balázs

2017.08.08. 10:48

Magyarország az atlétikai világbajnokságok eddigi történetében hat ezüstérmet szerzett, és Baji Balázs hétfő esti bravúros bronzérmével hat bronzérmet.

Az első érem, egy bronz, Horváth Attila nevéhez fűződik, 1991-ben diszkoszvetésben nyerte, majd rá két napra Bagyula Istvánt rúdugrásban csak Szergej Bubka tudta legyőzni.

Nemsokára megjelent a kalapácsvetés, a férfi tíz- és a női hétpróba, futószámban azonban eddig kellett várni az áttörésre.

Itt a teljes lista:

  • 1991: Horváth Attila, bronz (diszkosz), Bagyula István, ezüst (rúdugrás)
  • 1993: Gécsek Tibor, bronz (kalapács)
  • 1995: Gécsek Tibor, bronz (kalapács), Ináncsi Rita, bronz (hétpróba)
  • 1999: Németh Zsolt, ezüst (kalapács)
  • 2003: Annus Adrián, ezüst (kalapács), Fazekas Róbert, ezüst (diszkosz)
  • 2005: Zsivoczky Attila, bronz (tízpróba)
  • 2011: Pars Krisztián, ezüst (kalapács)
  • 2013: Pars Krisztián, ezüst (kalapács)
  • 2017: Baji Balázs, bronz (110 gát)

Amikor a hazai atlétikában nagy korszaka volt a gerelyhajításnak – Németh Angéla 1968-ban, Németh Miklós 1976-ban nyert olimpiát –, akkor még nem volt világbajnokság, hiszen 1983-ban rendezték az elsőt, utána pedig ez a szakág visszaesett itthon.

A 12 vb-érem felét a kalapácsvetők nyerték, az olimpiákon is megvan a dominancia, mert öten nyertek ebben a számban.

Baji Balázs érme után megnéztük, milyen országokhoz csatlakozott Magyarország ezzel a harmadik hellyel. És talán érdemes kiemelni, hogy az idei Gyulai Memorialon majdnem ugyanaz a hármas befutó lett, mint a londoni vb-n – McLeod és Subenkov lett most is az első kettő, de Baji beért harmadiknak a júliusi, 13.15-ös országos csúccsal elért negyedik helye után.

Az Egyesült Államok egyeduralkodó ebben a futásnemben is, Greg Foster korszakos futó volt a 80-as években három vb-arannyal (1983, 1987, 1991), noha világrekordot egyszer sem döntött, és olimpiáról is csak ezüstérme van (1984).

Az oroszok most jöttek fel, Subenkov szerezte mindhárom érmüket, a hétfő esti ezüsttel lett teljes a kollekciója. Igaz a mostani ezüstöt mint országon kívüli érte el az orosz doppingbotrány miatt.

Kína valamennyi érmét Liu Hsziang nyerte, a jamaicai McLeod is történelmet írt hétfő este, mert hazájának még nem volt aranya gáton.

A britek mindkét aranyát Colin Jackson szerezte, aki viszont nem nyert soha olimpiát. Ez a tény is érzékelteti, milyen kiegyenlített a mezőny.

Ahogy látszik, Magyarország a tizenkettedik ország, amelyik ebben a számban éremhez jutott, ami jelzi, mennyire szűk az elit.

A finnek még rögtön az első vb-n iratkoztak fel az éremszerzők közé, azóta döntősük sem igazán volt. A szlovákoknál Igor Kovač 1997-ben csípett el egy bronzot.

Kubának volt világcsúcstartója – 12,87-et futott, egy századot vett le Liu idejéből 2008-ban –, Dayron Robles, de nem sikerült vb-aranyat nyernie. A pekingi olimpián viszont az övé volt a győzelem, a címvédő Liu sérülése miatt visszalépett. A másik nagy kubai gátfutó, Anier Garcia sem nyert vb-t soha, igaz, neki is van egy olimpiai aranya, ami azért nem kis vigasz.

Németországnak sincs vb-érme, jóllehet Florian Schwarthoffnak van bronza olimpiáról 1996-ban. 

A kudarcok is kellettek, hogy ide eljussak

„Nagyon várom, hogy felállhassak a dobogóra, bár az éremmel is nehéz lesz elhinni, hogy ez a valóság, anélkül pedig egyelőre teljesen lehetetlen. Már csak idő kérdése, hogy valósággá váljon, és akkor végre elhihetem, hogy ez tényleg igaz" – nyilatkozott az M1 aktuális csatornán a békéscsabai futó.

Sokszor versenyeztem ilyen kvalitású gátfutók között, és nyilván kellett az a sok sikerés az a sok rosszul sikerült verseny, hogy idáig eljussak, és ezeket a szituációkat tudjam kezelni. Most minden összeállt, hogy egy ilyen lehetőséget ki tudjak használni.”

Baji az első két gátat nem vette jól, ami lelassította, de után fokozatosan zárkózott fel, az utolsó kettőt viszont tökéletesen vette, és mellbedobással jött be harmadiknak 13,28-cal.

Végül két századdal megelőzte a francia Garfieldot (13,30), hárommal az olimpiai bajnok Merrittet (13,31), néggyel a barbadosi Brathweitet (13,32), aki vb-győztes, és a grafikán miatta szerepel az ország. A hetedik Ortega riói ezüstérmes.