János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Márton Anita világbajnoki ezüstérmes lett súlylökésben

2017.08.09. 21:17

Baji Balázs bronzérme után Márton Anita ezüstérmet szerzett a londoni atlétikai világbajnokságon. A súlylökő az utolsó sorozatban mentette meg versenyét, a negyedik helyről lépett előre a másodikra. Addig legjobb dobásán több mint hatvan centimétert javított. 19,49-cel lett ezüstérmes.

2017-08-09T201340Z 1722092109 UP1ED891K6RU0 RTRMADP 3 ATHLETICS-

Márton Anita a keddi selejtezőben is elég nyilvánvalóvá tette, hogy számolni kell vele, első kísérletével, 18,76-os dobással bejutott a döntőbe. Ez egyébként a selejtező harmadik legjobb eredménye volt, a kínai Kung Li-csiao (Lijiao Gong) 18,97-tel, az amerikai Michelle Carter 18,92-vel dobta túl. A döntőben is ők voltak a legkeményebb ellenfelei, majd váratlanul a jamaicai Thomas-Dodd is veszélyes lett rá.

„Érem volt a célom ezen a világbajnokságon. Nagyon kemény verseny volt, de azt vártam, hogy a dobogón legyek, mert a világranglistán a harmadik voltam. Sok örömöt okozott, hogy éreztem és hallottam ezt a közönséget. Sok magyar szurkoló is szorított itt értem. Nagy dolog ez az ezüst Magyarországnak Baji Balázs bronzérmével együtt. Végig a harmadik helyen voltam, de az ötödik sorozatban a jamaicai elém került, és hirtelen negyedik lettem. Tudtam, hogy képes vagyok javítani, tudtam, hogy 19 fölé kerülhetek, és meg is csináltam" – nyilatkozta az ezüstérmes a vb médiaszolgálatának.

Márton Anita a 2015-ös vb óta minden világversenyén érmet nyer. 2016-ban fedettpályás vb-n volt második, a szabadtéri Eb-n is ezüstérmes is lett tavaly, majd Rióban nyert bronzérmet. Idén meg egy fedettpályás Eb-arannyal startolt.

A vb-k történetében ez a második olyan érem, amit atlétanő nyert, korábban csak Ináncsi Rita volt dobogós, még az 1995-ös göteborgi vb-n lett harmadik hétpróbában.

A verseny közvetítése kísérletről kísérletre

Londonban szakad az eső, ami nem teszi ideálissá a súlylökők helyzetét sem. Könnyen kihűlhetnek, és a dobókör is csúszhat.

1. kör: Márton Anita 18,50 méterrel kezdett, ami biztató kísérlet. A negyedik helyen áll vele. Kung 19,16-tal vezet. Carter 18,82-ig jutott, a jamaicai Danniel Thomas-Dodd 18,70-et lökött. A másik kínai, Kao tudott még 18 méter fölé kerülni, a többiek nem tűnnek veszélyesnek. Saunders kísérlete érvénytelen volt.

2. kör: Márton elég nagyot javított, 18,89-et dobott, ezzel pillanatnyilag a második. Kung is javított, már 19,35-tel áll az élen. Carter csak négy centit tett rá előző dobására, így 18,86-tal a harmadik. 

3. kör:  Ezúttal nem tudott rápakolni az előző dobására a magyar atléta, 18,65-ös lett a dobása. Carternek viszont összejött a javulás, 19,14-gyel előzte meg Mártont. Thomas-Dodd is javítani tudott, de 18,76-tal csak a negyedik helyre jött fel.

4. kör:  Ebben a körben sem sikerült Márton dobása, 18,33-at ért csak el. De nem csak ő van távol egyéni legjobbjától, az eső ellenfeleire is erősen hat.

5. kör: Márton újra felívelő pályán, de a 18,54-es dobásával nem tud előrelépni, és már Thomas Dodd is előtte van, két centivel ledobta a dobogóról a magyart. Mártonnak azonban specialitása az utolsó kísérletekből kihozott nagy eredmény, most is ebben kell bíznia.

6. kör: Thomas-Dodd legalább nem javított utolsó kísérletében. Márton Anita óriásit dobott, 19,49-ig szállt a golyó. Carter nem tudott rá válaszolni. A magyar súlylökő ezüstérmes.

Az utolsó sorozatok legjobbja

A szegedi súlylökő igazi versenyzőtípus, nagyon jól tud összpontosítani, rendszerint éles helyzetben dobja a legnagyobbat, sorozatról sorozatra képes előrelépni. A két évvel ezelőtti világbajnokságon is országos rekorddal, 19,48-cal lett negyedik, a 2015-os fedettpályás Eb-n, majd a 2016-os fedettpályás vb-n is legjobbját túlszárnyalva lett első, illetve második, majd a riói olimpiai döntőben is szenzációs eredménnyel szerzett bronzérmet, 19,87-re javította rekordját.

Idén is kiegyensúlyozottan teljesített, a fedettpályás szezonban sorra szerezte a győzelmeket és a dobogós helyeket, öve lett az World Indoor Tour összetett első helye, majd a belgrádi Eb-n megvédte címét. Szabadtéren is jöttek a sikerek, itthon megnyerte a Gyulai Memorialt, a Gyémánt Ligában pedig a szakági pontversenyben lett első, két második, egy harmadik és egy negyedik hellyel.

Márton Anita minden évben úgy megy neki a szezonnak, hogy átlépje a húszméterest határt. Ez nem is tűnik lehetetlennek, folyamatos a fejlődése, Rióban is elég közel járt már ehhez. Idei legjobbja 19,63 méter volt. A mostani körülmények között erre azonban nem volt valós esélye.

Márton nemcsak atlétikában, súlylökésben és diszkoszvetésben országos bajnok, hanem súlyemelésben is nyert már kétszer.

Eredmények:
női súlylökés:
1. Kung Li-csiao (Kína) 19,94 m
2. MÁRTON ANITA 19,49
3. Michelle Carter (Egyesült Államok) 19,14

női 400 m:
1. Phyllis Francis (Egyesült Államok) 49.92 mp  
2. Szalva Eid Naszer (Bahrein) 50.06  
3. Allyson Felix (Egyesült Államok) 50.08

férfi 400 m gát:
1. Karsten Warholm (Norvégia) 48.35 mp  
2. Yasmani Copello (Törökország) 48.49
3. Kerron Clement (Egyesült Államok) 48.52

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!