Néhány milliméteres levágás miatt kizárták az akadályfutót

2017.08.10. 13:03

Hiába lett futamában harmadik, és jutott elvileg világbajnoki döntőbe 3000 méter akadályon Colleen Quigley, utólag kizárták, mert rálépett a pályát határoló vonalra. Ugyanez viszont nem volt gond a férfiak döntőjében, Evan Jager óvás ellenére megtarthatta bronzérmét.

000 RE93O

A kizárás azért jár, ha valaki magától hagyja el a pályát. Gyakori, hogy a pozícióharc közbeni lökdősődés miatt lépnek ki a futók oldalra, de az többnyire büntetlenül maradt. Ezt láthattuk, a vb első napján, a tízezres döntőben is, ahol pont a világbajnok Mo Farah hagyta el a futópályát egy-két lépésre.

Az akadályfutásban gyakoribbak a kilépések, mint máshol, annál az egyszerű oknál fogva, hogy az egyik kanyar levágásában elhelyezett vizesárok előtt és után nincs szegély, csak egy fehér vonal és néhány bója jelzi a pálya vonalát.

A férfi döntőben a vizesárok után a végül harmadik helyen végző Evan Jager is rálépett a vonalra, a franciák óvtak is, negyedik helyen érkező futójukat Mekhdissit akarták éremhez juttatni, de elutasították őket. A zsűri azzal érvelt, hogy Jagernek nem származott előnye abból, hogy egy pillanatra elhagyta a pályát, hiszen az egyenes szakaszon történt, nem vágott le vele.

Quigley szerencsétlenségére viszont már egy olyan szakaszon lépett rá a vonalra, ahol kanyarodott, tehát levágott. A Letsrun.com videóján is látható, hogy milyen óriási előnyt harcolt ki ezzel a lépéssel. Semmilyet, még ha ki is lehetne számolni, hogy összességében nyert ezzel pár millimétert.