Miért nem segített senki a földön szenvedő maratonistának?

2017.09.28. 14:19

A Kenyai Atlétikai Szövetség (AK) hivatalos levélben kérte számon a Varsó Maraton szervezőit, hogy miért nem nyújtottak azonnal orvosi segítséget a céltól 800 méterre összeeső Recho Kosgeinek.

A női versenyben három perccel vezető Kosgei rosszul mérhette fel az erejét, a célhoz közeledve összeesett és képtelen volt felállni, nem tudta uralni a testét.

Percek teltek el, mire valai egyáltalán foglalkozni kezdett vele. A férfi mezőnyben tizedikként végző Marek Hladik próbálta meg felsegíteni a futónőt. Egy kis idő múlva azonban ő is ott hagyta, valószínűleg Kosgei mondhatta neki, hogy hagyja.

A videó nyugtalanító képsorokat tartalmaz!

Az AK alelnökét, Paul Mutwiit sokkolta, hogy nem volt egészségügyis a közelben, annak ellenére, hogy a varsói maraton a Nemzetközi Atlétikai Szövetség bronz minősítésével rendelkezik.

A szervezők azzal védekeztek, hogy azért nem nyújtottak azonnal segítséget, mert a szabályok szerint, ki kell zárni azt a futót, aki külső segítséget fogad el. Jaroslaw Zakrzewski azt mondta, nem látták, hogy fel akarta volna adni a kenyai. Nem akarták, hogy Kosgei minden aznapi erőfeszítése pocsékba menjen, de a rendezők a közelében voltak és azonnal értesítették a mentőket, ahogy látták szenvedéseit. Mutwii viszont azt mondta, hogy Kosgei többször is próbált jelezni a kezével, a videón láthatóak is erre utaló mozdulatok.

A futónő menedzsmentje azt közölte, feltehetőleg kiszáradás miatt került Kosgei riasztó állapotba, 30, 35 és 40 kilométernél sem vett fel frissítőt.