Ha elindul, megeszi a világcsúcsot

2017.10.23. 09:28

Az utcai futás idei legnagyobb szenzációja kétségtelenül a kenyai Joyciline Jepkosgei. A futónő a szezonban már hat világcsúcsot állított fel. A legutolsót vasárnap futotta, egy másodperccel megdöntötte tavaszi rekordját félmaratonon.

A valenciai verseny előtt Jepkosgei lehetségesnek tartotta a világcsúcsot, – formáját mutatta, hogy szeptember elején ő lett az első nő, aki 10 kilométeren 30 percen belülre kerül – , így ennek megfelelő tempót is kért. 

Elég nagy név, a 3000 akadályon négyszeres világbajnok Ezekiel Kemboi diktálta neki a 3 perc 5 másodperces kilométerenkénti iramot. Sőt még ennél is jobbat, az első 5 kilométer 14:52-re sikerült a Nemzetközi Atlétikai Szövetség honlapja szerint. Ezután kicsit lassult Jepkosgei, de olyan krízisbe nem került, ami miatt elúszott volna az esélye a csúcsra. 15 km-nél ugyan néhány másodperccel gyengébb volt, mint tavaszi világcsúcsánál, de a végét most jobban bírta, 1:04:51-gyel ért célba. Egy másodpercet javított korábbi rekordján.

Márciusban a prágai félmaratonon állította be korábbi csúcsát, miközben a résztávokon, 10, 15 és 20 kilométeren is világrekordot futott.