Harmadszor is doppinggal vádolják Bolt 100-as legyőzőjét

GettyImages-827535322
2017.12.18. 22:25

2001 és 2006 után újra doppingvád merült fel Justin Gatlin, a 2017-es londoni atlétikai világbajnokság 100 méteres  világbajnoka ellen. Gatli nott harmadik vb-aranyát szerezte Usain Boltot legyőzve, ám a brit Telegraph szerint lehet, hogy ezt tiltott szereknek köszönhetően tette.

A lap titokban végzett nyomozás során arra jutott, hogy az amerikai sprinter floridai edzőtáborában Gatlin edzője (a korábbi olimpiai aranyérmes Dennis Mitchell), illetve egy sportügynök (Robert Wagner) hajlandó lett volna tesztoszteronnal és emberi növekedési hormonnal (HGH) ellátni egy szerepre készülő színészt. A szereket egy osztrák orvostól szerezték volna be 250 ezer dollárért.

Mitchell és Wagner azt is elmondták, hogy a dopping mai napig széles körben elterjedt az atlétikában, mert pontosan tudják, hogyan lehet a doppingteszteket kijátszani. Sőt, Wagner azt is állította, hogy Gatlin maga is doppingol, de a sprinter tagadta a vádakat – ezt bizonyítandó, a sprinter szakított edzőjével, és nyilvánosságra hozta az elmúlt öt év összes doppingtesztjének eredményét.

Gatlint 2001-ben két évre tiltották el dopping miatt, de később megfelezték a büntetését, majd visszaesőként 2006-ban négyéves eltiltás kapott (eredetileg nyolc év volt ez is), ami miatt 9,77-es világcsúcsát is törölték.