Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mínusz 17 fokban dőlt meg egy maratonvilágcsúcs

2018.01.02. 12:37

A japán Kavaucsi Juki (Yuki Kawauchi) saját bevallása szerint amatőr futó, így nem is választhatott volna jobbat egy világrekord felállításához, mint egy amatőrversenyt. Az Egyesült Államokban, Marshfieldben élete 76. maratonját futotta 2 óra 20 percen belül.

Kavaucsiról annyit érdemes tudni, hogy elég szokatlanul közelíti meg a maratonfutást. Míg a legtöbb elitfutó hosszú pihenőket hagy két verseny között, és évi 2-3-nál nem vállal többet, addig ő két-három hetente is képes rajthoz állni és megdöbbentően jó időket futni. 2017-ben tizenkét maratont futott. A leggyengébb ideje 2:15:58 volt.

A japán 2:10 körüli időket is tud, amelyekkel versenyképes, nyer is maratonokat, de a legszűkebb elitbe azért nem tartozik bele. A stabil teljesítményével és folyamatos versenyzésével azért már így is kivívta az elismerést.

2017-ben már megdöntött egy rekordot, karrierje során ő futotta a legtöbb, 25 darab 2:12-es időn belüli maratont. Az etióp Abebe Mekonnen 22 versenyes csúcsát javította meg. Tavalyi utolsó maratonján Kavaucsi még egy rekordot beállított: a 2:20-on belüli időket (ehhez legalább 3 perc 20 másodperc kilométereket kell tudni, szóval elég nehéz) nézve utolérte Doug Kurtist. Mindketten 75 maratont jegyeztek ezen a limiten belül.

Kavaucsi elég gyorsan egyedüli rekorder lett, két héttel később, január 1-jén 2:18:59-cel összejött neki a 76. 2:20-on belüli futás is. Nem volt egyszerű ezt neki összehoznia, mert ideálisnak egyáltalán nem mondható időjárás volt, mínusz 17 fokban futott.

A marshfieldi maraton a világ egyik legrégebbi utcai versenye, és teljesen amatőr. Nincs nevezési díj és előzetes nevezés sem. Ez azért passzol Kavaucsihoz, mert ő teljes munkaidőben dolgozó állami alkalmazottként, a szabadsága terhére versenyez.

(via Letsrun.com)