Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A legőrültebb maratoni hajrát hozta a dubaji befutó

2018.01.26. 11:00

A nagy maratonokon ritkán látni, hogy még az utolsó métereken is egymás nyakába lihegnek a versenyzők, félperces vagy annál nagyobb különbségek is kialakulnak a végére, ezért is volt megdöbbentő, hogy Dubajban hatan hajráztak az első helyért. Pedig előtte sem sétáltak.

A Dubaj Marathonon évek óta kiváló eredmények születnek, világcsúcsot nem döntötték meg ott, de átlagidőkben elég jól áll a verseny, amin gyakran tűnnek fel először ígéretes futók. A pálya tökéletes a jó időkhöz, síkon futnak és másodpercekre sem törik meg a lendületük a futóknak a hosszú egyenesek miatt. Dubaj pedig elég gazdag ahhoz, hogy minőségi iramfutókat is megfizessen.

Idén is erős mezőny gyűlt, de igazi világsztárok nélkül. A legjobb névnek, a pályacsúcsot tartó etióp Tamirat Tola számított. Tola néhány másodpercet javított is az idején, de ezzel is csak harmadik lett.

A maraton végén még hat etióp volt együtt, így a befutó olyan lett, mint egy 5000 méteres pályaversenyé, szinte egymás sarkát taposták a maratonisták. A legjobban Mosinet Geremew hajrázott, 2:04:00-val győzött, ami minden idők tizedik legjobb maratonistája lett. Leul Gebresilase két, Tola hat másodperccel később finiselt, de még a hatodik is közel volt, Birhanu Legese 2:04:15-tel futott be.

A férfiaknál az első tízben csak etiópok voltak, a 11. helyen jött be egy kenyai. A nőknél is hasonlóan nyomasztó volt Etiópia fölénye. A legjobb 14-ben 12 etióp futó volt. Az élmezőny ott is erős időket futott, csak pályacsúccsal lehetett nyerni, négyen jöttek be a vízválasztónak számító 2:20-on belül. Roza Dereje 2:19:17-es idejével a hetedik az örökranglistán.

Eredmények:
férfiak:
1. Mosinet Geremew (etióp) 2:04:00 óra
2. Leul Gebresilase (etióp) 2:04:02
3. Tamirat Tola (etióp) 2:04:06

nők:
1. Roza Dereje (etióp) 2:19:17 óra
2. Feyse Tadese (etióp) 2:19:30
3. Yebrgual Melese (etióp) 2:19:36