Márton Anita a magyar pályaatlétika első világbajnoka

2018-03-02T213600Z 330103441 RC12A9B25E10 RTRMADP 3 ATHLETICS-WO
2018.03.02. 22:31

Márton Anita szerezte a magyar pályaatlétika első világbajnoki aranyérmét. A birminghami fedettpályás világbajnokságon a világ idei legjobb eredményével, országos csúccsal, 19,62 méterrel nyerte a női súlylökést. Második dobása is elég lett volna az aranyhoz.

Az eddig megszokottakhoz képest változtattak a lebonyolításon, míg korábban a selejtezőt és a döntőt két külön napon tartották, most a kettőt egybe gyúrták. Három dobás után alakult ki a legjobb nyolc, akik rögtön, újabb három kísérlettel döntötték el a helyezéseket, de az utolsó sorozatban már csak a négy legjobb próbálkozhatott.

A Békéscsabai AC atlétája a szezon negyedik legjobb eredményével érkezett a vb-re, idei legjobbja 18,87 méter volt, csak az amerikai Maggie Ewen és a jamaicai Danniel Thomas-Dodd dobott nála jobban, de előbbi nem szerepelt a mezőnyben. A nevezési eredmények alapján a lengyel Paulina Guba (18,77) és a kínai Kao Jang tűnt még rá veszélyesnek, míg a korábbi eredmények alapján a szabadtéri címvédő Kung Li-csiao.

2018-03-02T205156Z 1794315010 RC19E9D4D1B0 RTRMADP 3 ATHLETICS-W

Az első sorozatban az esélyesek hozták magukat, az utolsóként dobó Thomas-Dodd 18,92-vel kezdett. Guba 18,53-val volt a második, Kao 18,45-tel a harmadik. Márton egy biztonsági kísérlettel 18,29-ig jutott, amivel a negyedik helyen állt. 

A második körben a magyar versenyző egy centit tudott javítani, de ezzel visszacsúszott az ötödik helyre. Az első kísérleténél rontó Kung vette át vezetést 18,98-cal. Thomas-Dodd (18,92), Kao (18,77) is javítani tudott.

A harmadik sorozatban Márton összeszedte magát, egyéni csúccsal és a világ idei legjobb eremdényével demoralizálta a mezőnyt. 19,48 méterig lökte a súlygolyót, fél méterrel előzött mindenkit. Az után következő Thomas-Dodd azért tudott javítani, de a 19,22 is távol volt tőle. Az eredményével Márton azért is került kedvező helyzetbe, mert a megfordított sorrend miatt mindig ő dobhatott utoljára a hátralévő három körben.

A negyedik sorozatban senki sem tudott előrelépni a favoritok közül, Mártonnak is gyengébb lett a kísérlete, le sem mérette. 

Az ötödik kísérleteknél sem lépett jelentősen senki sem előre, Kung és Thomas-Dodd sem közelítette meg még saját legjobbját sem. Márton teher nélkül dobhatott, javítani nem tudott, de a 18,96 is értékes kísérlet volt. Az is harmadik helyet érhetett volna.

A hatodik kör első dobásánál már eldőlt, hogy Márton újra érmes, Kao nem tudott javítani, maradt negyedik.  A másik kínai, Kung sem újított, alig jutott 19 méter fölé, csak a bronz jutott neki. Thomas-Dodd is 19 méter alatt maradt. Mártonnak dobni sem kellett volna az aranyért már.

Ennek ellenére, szokásához híven megint az utolsó körben lökte a legnagyobbat, 19,62-re javította az országos csúcsot és a világ idei legjobb eredményét.

„A kilökés pillanatában már lehet tudni, hogy jó e egy dobás. Agggódtam, hogy jobban a jobb szektorba ment, izgultam, hogy belemegy-e a hálóba." – nyilatkozta az M4 Sportnak a harmadik sorozatról.

Egyelőre még magam sem tudom megmondtani, hogy sikerült ezt összehozni, Amikor az utolsó sorozatban bementem a körbe, remegtek a lábaim, tudtam, hogy világbajnok vagyok, de próbáltam még egy jót lökni. Az volt a cél, hogy érmet szerezzek és országos csúcsot lökjek. Fura volt az új szabály, féltem a félperces felkészülési időtől, de sikerült megoldtani a dolgot, az első lökés után megnyugodtam."

Márton Anita, a specialista

Márton Anita a világversenyeken mindig hozza magát, igazi versenyzőtípus,  2014 óta csak egyszer nem szerzett érmet. Négy évvel ezelőtt egy szabadtéri Eb-bronzzal indított, 2015-ben fedettpályás Eb-t nyert. 2016 nagy éve volt. Márciusban országos csúccsal második lett a portlandi fedettpályás vb-n, majd a nyáron a szabadtéri Eb-n is előrelépett, ezüstérmet szerzett. A riói olimpián a döntő nem lehetett kérdés neki, de a bronzérme bravúr volt.

2017-ben is maradt a topon, megvédte fedettpályás Európa-bajnoki címét, majd a magyar atlétika egyik legnagyobb sikerét hozta, a londoni szabadtéri vb-n utolsó dobásával ezüstérmes lett.

A péntek további magyar sikerei

Krizsán Xénia ötpróbában a hatodik helyen végzett. Jól indult a napja, 60 méteres gátfutásban idei legjobbját, 8,38 másodpercet ért el. Magasugrásban is jól szerepelt, egyéni legjobbját, 1,82 métert ugrott. Ezzel két szám után az ötödik helyen állt. A súlylökés (13,44 méter) és a távolugrás (6,09 méter) után egy helyet visszacsúszott és már egy jó 800 méteres futással sem tudott feljebb lépni, 4559 ponttal a hatodik lett.

Női 60 méteres gátfutásban is sikeresek voltak a magyar versenyzők, Kerekes Gréta és Kozák Luca is bejutott az elődöntőbe, amit szombaton rendeznek majd.

Eredmények:

1. Márton Anita (Magyarország) 19,62 méter

2. Daniel Thomas-Dodd (Jamaica) 19,22

3. Kung Li-csiao (Kína) 19,08