Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt az álommérföld futója

2018.03.04. 15:07

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Roger Bannister, aki első futóként törte át egy mérföldön az álomhatárnak tartott négyperces időt. 

A brit futó 1954. május 6-án érte el az évek óta hajszolt rekordot. Bannister újító volt, sikerét az intervallumos edzésmódszerének a futás közben használt iramdiktálóknak, nyulaknak köszönhette. A 3:59,4 perces idő ma már nem számít igazán erős eredménynek, ezernél is többen kerültek már ezen belülre, de óriási jelentősége volt. Egy mentális gátat tört át, és sokaknak adott inspirációt. 

Bannister rekordja nem is sokat élt meg, de a mérföldes futás az ő nevével forrt össze. Az olimpián is sikeres volt, 1952-ben negyedik helyet szerzett 1500 méteres síkfutásban, majd 1954-ben Európa-bajnok lett ezen a távon.

Érdekes, hogy ő nem is a sportkarrierjét tartotta kiemelkedőnek, hanem az orvosit. Bannister világhírű neurológussá vált.