Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Így fut a világ leggyorsabb 100 évese

2018.03.20. 09:21

Az amerikai atlétikai szövetség fedettpályás masters bajnokságán mind a nők, mind a férfiak közt megdőlt a 60 méteres síkfutás világrekordja a 100+ évesek korcsoportjában. A marylandi Landoverben rendezett versenyen a 102 éves Julia "Hurricane" Hawkins és a 100 éves Orville Roberts érte el új világcsúcsot. Hawkins az amerikai bajnokság történetének legidősebb indulója volt, míg Roberts az új csúccsal már 6 különböző világrekord birtokosa.

A férfiak 60 méteres versenyéről készült felvételen elsőre nem Orville teljesítménye a legfeltűnőbb – ő fehér trikóban látható a kettes pályán – hanem a négyesen száguldó Edward Coxé, persze neki könnyű, még csak 90 éves.

Cox úgy lőtt ki a startnál, mint a nyúl, szó szerint állva hagyta a mezőnyt, és végül 11,73 másodperc alatt futotta le a 60 méteres távot.

Orville teljesítménye kevésbé volt látványos, de hasonlóan csodálatos és egyben még egy világcsúcsot is ért. A veterán atléta a második világháborúban bombázópilóta volt, majd kereskedelmi pilótaként dolgozott, és csak 50 évesen kezdett el futni. Az eredmény még fantasztikusabb annak fényében, hogy 2011-ben sztrókot kapott, amitől időlegesen lebénult a bal keze és lába. Orville a 100 évesek 60 méteres világrekordja mellett a 95 évesek 400 méteres és a 90 évesek 1 mérföldes világcsúcsát is tartja, emellett tagja volt a 90 évesek 4x100-as, 4x400-as és 4x800 világrekordot futó váltóinak is. 

Julia Hawkins teljesítménye hasonlóképpen elismerésre méltó, a 102 éves futó 24,79 másodperces eredménnyel ért célba futamában, ami világrekordot ért a korábbi kerékpárversenyzőnek, aki csak 100 éves korában kezdett el versenyszerűen futni.

 "Szeretem az érzést, hogy független vagyok, hogy valami mást csinálok, mint megszokott, hogy kipróbálom magamat és próbálok még jobb lenni. Emellett a családomat is szeretném boldogabbá tenni. Örülnek neki, hogy egy ilyen nagyijuk van, aki erre képes, engem pedig boldoggá tesz, hogy boldoggá teszem őket" – mondta Hawkins a motivációiról a Washington Postnak 2017 nyarán adott nagyobb interjújában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?