Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elveszik a túlzottan férfias nők versenyelőnyét

2018.04.26. 15:10

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) egy még sok vitát hozó szabályt fogadott el. A hiperandrogenizmus jegyeit mutató, tehát túl sok férfi nem hormonnal rendelkező női versenyzőknek gyógyszerekkel kell visszaállítani a hormonszintjét. A november elsejétől életbe lépő szabály legnagyobb vesztese Caster Semenya lehet. Valószínűleg ezután mindenki csak Semenya-szabályként fog az ügyre hivatkozni.

Egy az IAAF által korábban megrendelt tanulmány azt mutatta ki, hogy a több férfi nemi hormon valós versenyelőnyt ad. Ez az előny azonban versenyszámonként különbözik. Az új szabály ezért nem is terjed ki minden számra – emiatt is lesz leginkább támadható – , csak a 400 méter és egy mérföld közötti futószámokra, vagy azokra amelyek ezek valamelyikét tartalmazzák, praktikusan ez a hét- és ötpróba lehet.

GettyImages-945659046

Az új szabály szerint a versenyzőknek először is bizonyítaniuk kell, hogy nők vagy interszex állapottal élnek. A tesztoszteronszintjüket legalább fél éven át 5 nmol/liter szint alatt kell tartaniuk, és ezután át sem léphetik ezt a küszöbet. Még akkor sem, ha éppen nem versenyen vannak.

Azok, akik nem teljesítik ezeket a feltételeket nem indulhatnak nemzetközi versenyeken, csak helyieken, vagy választhatják a férfi mezőny. 

A férfias megjelenése miatt legtöbbször támadott futónő, a 800 méter olimpiai és világbajnoka, Caster Semenya Twitterén már kommentálta is döntést. „Kilencvenhét százalékban biztos vagyok, hogy nem szerettek engem, abban viszont száz százalékig biztos vagyok, hogy ez nem érdekel."

Arról egyelőre nincs információ, hogy vállalja-e az IAAF előírásait. Semenya 2009-es világbajnoki győzelme után gyógyszeresen csökkentette hormonszintjét, egy azóta már felfüggesztett szabály miatt. Eredményei vissza is estek akkor, de ennek meghurcoltatása is lehetett az oka.