Óriási idővel nyert, hányásig futotta magát az amerikai maratonista

2018.05.06. 17:34

Az amerikai Galen Rupp hatalmas egyéni csúccsal, 2:06:07 órával nyerte a Prága Maratont, és ezzel ő lett a harmadik legjobb nem afrikai születésű maratonista. 

Rupp három hete még a Boston Marathon megnyerésére készült, de az ítéletidővel és a japán Kavaucsi Juki taktikájával nem bírt, feladta a versenyt. Ezután döntött úgy, hogy Európában indul egy maratonon, így az edzésmunkája sem veszik kárba.

Az amerikai futó két éve harmadik volt az olimpián, tavaly pedig megnyerte az egyik nagy klasszikusnak számító Chicago Marathont, de sokan így is inkább csak jó versenyzőnek, mint gyors futónak tartották. Prágában aztán utóbbit is bebizonyította.

Az első félmaratont 1:03:01-gyel teljesítette, jó esélye volt tehát a 2:06-os megcélzott időre. A 25 kilométerig viszont kicsit visszaesett a tempó, erre futotta aztán rá a legerősebb öt kilométerét. Rupp a 2:04-es maratont is tudó Sisay Lemmával harcolt sokáig, de bő három kilométerrel a cél előtt megtörte az etiópot. 

Rupp egyedül is tartani tudta a tempót, nem sokon múlt neki, hogy 2:06-on belülre kerüljön. Az amerikai teljesen kifutotta magát, néhány pillanatig tudott csak ünnepelni, utána a megerőltetéstől elhányta magát. 

Rupp karrierje során hat maratont futott, a feladott bostonin kívül mindig dobogón is volt. 2:06-os idejével van esélye arra, hogy a norvég Sondre Norstad Moennel együtt megtörje az afrikai dominanciát. Az amerikai elsődleges célja, hogy a 2020-as tokiói olimpián megszerezze az aranyat.