Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Baji Balázs megdöbbentően hosszan repül a gátak felett

2018.07.17. 07:25

A Nemzetközi Atlétika Szövetség (IAAF) vasárnap hozta nyilvánosságra azt a biomechanikai tanulmányt, amit a 2017-es világbajnokságon készítettek nagy sebességű kamerákkal. A londoni bronzérmes Baji Balázsról is kiderült, hogy gátazás közben milyen hatalmasat ugrik.

A tavalyi vb-n 49 kamerával rögzítették a londoni Olimpiai Stadionban versenyző 730 atléta mozgását, ez alapján készítették az eddigi legnagyobb biomechanikai tudományos dolgozatot, ami 38 részből áll. A mozgásokról igyekeztek háromdimenziós képet alkotni, a férfi száz métert ezért is vették 23 kamerával.

Az IAAF elnöke, Sebastian Coe szerint abban a sportágban, ahol milliszekundumok és milliméterek döntenek, nagyon fontos egy ilyen tanulmány, a helyes technika és tökéletes teljesítmény elérésében segítheti a sportolókat és az edzőket.

A részletes tanulmány nekik mondhat sokat, de néhány példával a laikusok is megérthetik, min múlhat egy győzelem. A felvételek elég tisztán megmutatták például, hogy két amerikai, Emma Coburn és Courtney Frerichs akadályfutó arany- és ezüstérmüket a vizes árok jó technikájú vételével érték el, afrikai ellenfeleik ebben voltak gyengébbek.

A férfi 4x100 méteres váltó azon dőlt el, hogy melyik csapat mennyi időt töltött el a váltózónában. A brit csapat a három váltás alatt öt századdal kevesebbet volt ott, mint az amerikai váltó. A végső különbség is ennyi lett.

A női tízezer méteres síkfutásnál a bajnok Almaz Ayanáról derült ki, hogy féloldalas. A lépéshossza változik, húsz centivel hosszabb akkor, ha jobbról balra vált.

000 RC8MU

A gátfutóknál Baji Balázs lett rekorder. A gáttámadásainak, illetve leérkezéseinek hosszát mérték: a magyar vb-bronzérmes az elrugaszkodástól a leérkezésig négy métert tesz meg a levegőben. Ez nagyjából fele egy klasszis távolugró teljesítményének.

A döntő résztvevőinek a hatodik gátnál mérték meg ezt a távolságot. A világbajnok Omar McLeod itt 3,88 métert volt a levegőben, ő volt legközelebb Bajihoz. Arries Merrit ezredre ugyanannyit repült, mint magyar riválisa, övék volt a leghosszabb idő, de csak 3,85 métert töltött ebben a fázisban.

A sprintszámokban Dafne Schippersé a legnagyobb lépéshossz, a női 100 méteres döntőben 2,3 métereseket lépett.

(via Insidethegames)