Baji Balázs megdöbbentően hosszan repül a gátak felett

2018.07.17. 07:25

A Nemzetközi Atlétika Szövetség (IAAF) vasárnap hozta nyilvánosságra azt a biomechanikai tanulmányt, amit a 2017-es világbajnokságon készítettek nagy sebességű kamerákkal. A londoni bronzérmes Baji Balázsról is kiderült, hogy gátazás közben milyen hatalmasat ugrik.

A tavalyi vb-n 49 kamerával rögzítették a londoni Olimpiai Stadionban versenyző 730 atléta mozgását, ez alapján készítették az eddigi legnagyobb biomechanikai tudományos dolgozatot, ami 38 részből áll. A mozgásokról igyekeztek háromdimenziós képet alkotni, a férfi száz métert ezért is vették 23 kamerával.

Az IAAF elnöke, Sebastian Coe szerint abban a sportágban, ahol milliszekundumok és milliméterek döntenek, nagyon fontos egy ilyen tanulmány, a helyes technika és tökéletes teljesítmény elérésében segítheti a sportolókat és az edzőket.

A részletes tanulmány nekik mondhat sokat, de néhány példával a laikusok is megérthetik, min múlhat egy győzelem. A felvételek elég tisztán megmutatták például, hogy két amerikai, Emma Coburn és Courtney Frerichs akadályfutó arany- és ezüstérmüket a vizes árok jó technikájú vételével érték el, afrikai ellenfeleik ebben voltak gyengébbek.

A férfi 4x100 méteres váltó azon dőlt el, hogy melyik csapat mennyi időt töltött el a váltózónában. A brit csapat a három váltás alatt öt századdal kevesebbet volt ott, mint az amerikai váltó. A végső különbség is ennyi lett.

A női tízezer méteres síkfutásnál a bajnok Almaz Ayanáról derült ki, hogy féloldalas. A lépéshossza változik, húsz centivel hosszabb akkor, ha jobbról balra vált.

000 RC8MU

A gátfutóknál Baji Balázs lett rekorder. A gáttámadásainak, illetve leérkezéseinek hosszát mérték: a magyar vb-bronzérmes az elrugaszkodástól a leérkezésig négy métert tesz meg a levegőben. Ez nagyjából fele egy klasszis távolugró teljesítményének.

A döntő résztvevőinek a hatodik gátnál mérték meg ezt a távolságot. A világbajnok Omar McLeod itt 3,88 métert volt a levegőben, ő volt legközelebb Bajihoz. Arries Merrit ezredre ugyanannyit repült, mint magyar riválisa, övék volt a leghosszabb idő, de csak 3,85 métert töltött ebben a fázisban.

A sprintszámokban Dafne Schippersé a legnagyobb lépéshossz, a női 100 méteres döntőben 2,3 métereseket lépett.

(via Insidethegames)  • Hírek
  • Megtakarítás