Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A meztépős bajnok hatalmas bulival búcsúzott, a zokogó tízpróbázó az új király

000 1883TT
2018.08.08. 22:45

A németek leginkább a szerdát várták az atlétikai Európa-bajnokságon, hogy elbúcsúztassák legnagyobb sztárjukat, a diszkoszvető Robert Hartingot. A diszkoszvető bő egy évtizedig domintálta a mezőnyt, nyert olimpiát, két Európa-bajnokságot, három világbajnokságot, és úgy döntött, a berlini Eb lesz az utolsó nemzetközi versenye. 

Berlinben el se lehet kerülni Hartingot, a város közepén az egyik toronyházra is kivetítették éjszakánként az alakját, és még a kukásautókon is a diszkoszvető képe virít, valamint a felirat, hogy az utolsó nagy dobása jön augusztus 8-án. 

Az utolsó nagy dobásra, mármint méterben, nem lehetett fogadni, Hartingnak nem voltak nagy eredményei idén. A német közönséget – ami jó pár ezerrel nagyobb lett keddhez képest, hiába tegnap rendezték a százas döntőket – ez persze nem nagyon érdekelte, a győzelmeit rendszeresen állatias meztépéssel ünneplő Harting bemutatásakor az amúgy is ijesztően jó akusztikájú Olimpiai Stadionban őrjítő ováció kezdődött. 

Közben persze triplázták az élvezetet, Márton Anita hiányában a női súlylökés favoritja Christina Schwanitz lett, aki sokáig vezetett is, a végén aztán jött a lengyel Guba és elvitte az aranyat, A férfi távolugróknál is német esély volt, Fabian Heinle vagy harmincezer embert tapsoltatott meg második ugrásánál, amiből aztán szezonrekord és vezetés lett.  Az viszont már az ő pechje volt, hogy az ukrán Nyikiforov is centira ugyanennyit ugrott, és mivel a második ugrása jobb volt, elvette az első helyet. Aztán jött a görög Tentóglu és mindkettejüket túlugrotta 825-tel az ötödik sorozatban. Heinle végül kicsit vissza

Harting nem kezdett túl erősen, alig került 61 méter fölé, a második sorozatban viszont már 63,45-öt dobott, amivel  a harmadik helyre került. Az észt Kanter ráijesztett vagy negyvenezer németre, jó nagyott dobott szemre, de 13 centivel Harting mögött maradt. A negyedik sorozatban aztán az ötödik helyre csúszott vissza a német sztár, de összekapta magát, aztán 64,32-vel második is volt a litván Andrius Gudzius mögött. Nem sokáig. A svéd Stahl ugrott az első helyre, lejebb tolta Hartingot is. Aztán egészen a hatodik helyig süllyedt a német, Kanter, Simon Petterson és Lukas Weishaidinger is elé került.

Az utolsó körben megróbált még csodát tenni, a fél stadion Har-ting, har-tingozott és álló ovációt is kapott a búcsúzó bajnok. Így sem jött össze az érmet jelentő nagy dobás, méltatlankodott is rendesen. Az aranyért még drámai csata volt, Gudzius az utolsó körben dobta le Stahlt. A litván futott egy búcsúkört, de ez most nem érdekelt nagyon senkit. Harting köszönetet mondva elbúcsúzott, miközben nosztalgikus film ment a kivetítőkön, aztán sétált, lötyögött egy tiszteletkört.

Már rá sem figyeltek igazán ekkor, a németek már nagyon akartak egy aranyat, és a kilenc szám után élen álló Arthur Abelének erre minden esélye megvolt tízpróbában. A német be is kezdett az 1500 méteres skífutásban, hogy megtartson valamennyit az előnyéből, két és fél körig vezetett is, de egyre jobban elfogyott, a rá veszélyes ellenfeleket azért tartotta még, már felemelet kézzel futott be a célba. A győzelmét percekig zokogva ünnepelt, aztán az papírkoronát is kerítettek az atlétika királyának. A németeknek végül is jól zárult a nap, feljebb tekerték a hangerőt, örömködhettek, bulizhattak még egy fél órát. 

Szerdán hét magyar atléta versenyzett, Papp Krisztina tízezer méteren futott döntőt, míg a többiek előfutamban vagy selejtezőben indultak. Női 100 gáton Kerekes Gréta futamharmadikként jutott az elődöntőbe, Sorok Klaudiának viszont nem sikerült a továbbjutás. Férfi 1500-on Kovács Benjamin bukás miatt veszítette el minden esélyét, és a nagyon erős mezőnyben Kazi Tamás sem futhatott be döntőt érő harmadik helyen.

A férfi gerelyhajítóknál Rivasz-Tóth Norbert betegen vállalta a selejtezőt, ilyen állapotban nem dobhatott egyéni csúcsa közelében, ami a biztos továbbjutáshoz kellett volna. 

Női 400 méteren Nádházy Evelin versenyzett, de saját bevallása szerint is túlizgulta a selejtezőt és egy korábbi sérülés is akadályozta, hogy hozza a legjobbját, neki sem sikerült elődöntőbe jutnia. 

Papp Krisztina taktikusan versenyzett, sokáig a boly legvégén haladt, de jól osztotta be az erejét, a táv második felében sorra fogta be a leszakadókat, végül 33:20,17-es idővel a 13. helyet szerezte meg a 26 fős mezőnyben.

Eredmények:

Férfiak

diszkoszvetés:
1. Andrius Gudzius (Litvánia) 68,46 méter
2. Daniel Stahl (Svédország) 68,23 méter
3. Lukas Weisshaidinger (Ausztria) 65,14 méter

távolugrás:
1. Miltiádesz Tentoglú (Görögország) 8,25 méter
2. Fabian Heinle (Németország) 8,12 méter
3. Szerhij Nyikiforov (Ukrajna) 8,13 méter

tízpróba:
1. Arthur Abele (Németország) 8431 pont
2. Ilja Skurenyov (Oroszország) 8321 pont
3. Vitalij Zsuk (Fehéroroszország) 8290 pont

Nők:
súlylökés:
1. Paulina Guba (Lengyelország) 19,33 méter
2. Christina Schwanitz (Németország) 19,19 méter
3. Aljona Dubickaja (Fehéroroszország) 18,81 méter 

10 000 méteres síkfutás:
1. Lonah Chemtai Salpeter (Izrael) 31:43,29
2. Susan Krumins (Hollandia) 31:52,55
3. Meraf Bahta (Svédország) 32:19,34
13. Papp Krisztina (Magyarország) 33:20,27

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?