Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fel vagyok dobva, de ostorozom magam

2018.08.09. 14:18

Bár Kazi Tamásnak évek óta már az 1500 méter a fő száma, Berlinben közel került ahhoz, hogy 800 méteren bejusson az Európa-bajnoki elődöntőbe. Előfutamában hatodiknak jött be, de két kizárás után két hellyel előrelépett. A legjobb három mehetett tovább az elődöntőbe minden futamból, és a végén még a négy legerősebb idővel is lehetett kvalifikálni.

Kazi szerdán még 1500-on futott, a 800-nak úgy ment neki, hogy megpróbálja egy kicsit élvezni az Eb-t. Az első körben még leghátul, kilencedikként utazott, a csengetés után kezdett előremenni, már ötszáz méterről támadott. Sűrű volt a mezőny, sokat futott külső íven is, de a hajrára egész jó pozícióban fordult rá. A végsebessége nem volt az igazi, de így is hatodiknak jött be kilenc futó közül, idei legjobbjához közeli, 1:48,37-es idővel. 

Kazi Tamás a férfi 800 méteres síkfutásának előfutamában a berlini atlétikai Európa-bajnokságon 2018. augusztus 9-én.
Kazi Tamás a férfi 800 méteres síkfutásának előfutamában a berlini atlétikai Európa-bajnokságon 2018. augusztus 9-én.
Fotó: Srdjan Suki / MTI / EPA

„Nem volt extra tempó, négy éve hasonló idővel még tovább lehetett jutni. Így a beérkezés után egy pillanatra még eljátszottam a gondolattal, hogy ez most is meglehet, de az utánunk következő futamban ezt elrendezték. Gondolkodtam azon, hogy egyáltalán rajthoz álljak-e, nem biztos, hogy érdemes azért odaállnom, hogy esetleg még jobban lehúzzam magam, és adjam a lovat azok alá, akik nem igazán drukkolnak nekem, és nem örülnek neki, hogy esetleg még a pályán vagyok. Volt bennem kicsi félsz, hogy már mégsem 800-ra készülök és az én futamomra is rá lehetett volna írni, hogy nem Európa-bajnoki, hanem világbajnoki előfutam. Itt volt egy 1:43-as spanyol, két 1:44-es, két 1:45-ös futó. Az egész mezőnyre rá lehetne nyomni a bélyeget, hogy továbbjutó. Végül nem bántam meg, hogy indultam, sikerült élvezni a versenyt. Igazából most érkeztem meg Berlinbe." – nyilatkozta Kazi Tamás.

„Fel vagyok dobva nagyon, de picit ostorozom magam. Ha picit bátrabban helyezkedek, mint 1500-on, és agresszívabb vagyok az első körben, akkor ez automatikus továbbjutás lehetett volna. Csak egy apróságon múlott, pedig a kilenc futóból nekem volt a leggyengébb nevezési időm, az előttem lévő ciprusi is egy másodperccel jobb volt. Jól sikerült futásnak értékelem. Tegnap még el voltam szontyolodva. Ha a jelenből indulunk ki, akkor ehhez a mezőnyhöz semmi közöm nem lehetett volna. Az jutott eszembe, hogy ezt az 1500-at nem is kéne erőltetnem. Ahogy beléptünk a pályára, és nem az 1500-as rajthelyre álltunk oda, hanem a célvonalhoz, előjött a múlt, a 10-11 év 800 méter. Fantasztikus érzés volt." 

A jó élmények ellenére persze nem valószínű, hogy Kazi visszatér a 800-hoz, de még el kell döntenie, hogy vállalja-e továbbra is a 100 százalékos munkát az 1500-hoz.

A fedettpálya óta edző nélkül dolgozom, saját magam rakom össze az edzéseket. Annak ellenére, hogy mindkét távon én vagyok itthon a legjobb, a szövetség megszüntette minden támogatásomat. Kőkeményen harcolok és küzdök, 33 éves, családos ember vagyok, a jövőre is gondolnom kell, de egyszerűen annál jobban szeretem az atlétikát, hogy egyik pillanatról a másikra abbahagyjam, annál makacsabb vagyok."