Nem akartam az a lány lenni a neten, aki a céltól öt méterre esik össze

2018-08-08T193505Z 877886203 UP1EE881IEGER RTRMADP 3 EUROPEAN-CH
2018.08.09. 11:07

A berlini atlétikai Európa-bajnokság női tízezer méteres síkfutásában a kenyai származású Lonah Chemtai Salpeter nyert, de mégsem az ő győzelmét lassították vissza újra és újra az Olimpiai Stadion kivetítőin még órákkal később is, hanem a célba magát másodikként bevonszoló holland Susan Krumins szenvedését.

A 2014-ben ötezer méteren Eb-harmadik holland nagyot küzdött, végig próbált Salpeterre tapadni. 5600 méter után már csak ők ketten voltak elöl. Később Krumins is leszakadt kicsit, 3-4 másodperces hátránnyal követte az izraelit. Az utolsó körön sem tudott újítani, sőt egyre inkább a túlélésről szólt neki a verseny. A záró száz méterre teljesen elmerevedett, egyre inkább előredőlt, szögletessé váltak a lépései, attól lehetett tartani, hogy bármelyik pillanatban eleshet. Végül valahogy kibírta a célvonalig, utána roskadt össze. Még ketten sem tudták talpra állítani. 

„A végére teljesen megtörtem, minden elhomályosodott a szemem előtt. Csak arra gondoltam: ugye még nem veszítettem el az érmemet? Attól féltem, hogy elesek és Youtube-szenzáció leszek. Nem akartam az a lány lenni a neten, aki öt méterre összeesett a célvonaltól. De szerencsére nem adtam fel, és végül minden jól alakult. Nagyon büszke vagyok erre" – idézte Kruminst a holland Nos. 

A futónő elmondta: a végére görcsöt kapott, és csak az lehetett a célja, hogy a mögötte jövő ellenfeleitől tartsa a távolságot, nem volt már esélye felfutni Salpeterre.