Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A mindent eldöntő dobás feszültségét le kellett vezetni

K EPA20180810076
2018.08.10. 16:04

Újabb magyar döntősök vannak a berlini atlétikai Európa-bajnokságon, Gyurátz Réka kalapácsvetésben, Gyürkés Viktória 3000 méteres akadályfutásban jutott tovább.  A női kalapácsvetés hozta az eddigi legbulisabb ünneplést is.

Női kalapácsvetésben 70,00 méter volt a szinte, aki azt megdobta, az automatikusan a döntő résztevője lett. Ezt a két csoportból összesen hat versenyző teljesítette, így utánuk a legjobb eredményekkel lehetett a legjobb tizenkettő közé kerülni. Orbán Éva az első csoportban dobott, a háromból csak egy érvényes kísérlete volt, 59,16-tal esett ki.

A második csoportban Gyurátz következett, elsőre ő is érvénytelent dobott, másodjára 69,45 méterre repítette a kalapácsát. A 70 méter nem volt meg neki, így kiment az edzőjéhez, hogy megbeszéljék, mi legyen az utolsó sorozatban. Németh Zsolt megérzése bejött, Gyurátznak nem kellett még egyet dobnia. A selejtező után azt mondta, már az első, kilépett dobánál érezte, hogy meglehet a szint neki. Nem is kellett kiadni mindent magából. A döntőben hatot szeretne dobni, tehát a legjobb nyolc között is ott szeretne lenni három kísérlet után. Erre meg is van azz esélye, ma az övé volt a nyolcadik legjobb eredmény.

Gyurátzcal egy csoportban dobott az ukrán Irina Klimec is, aki a legutolsó kísérletével szerezte meg a döntős helyet. Az ukrán kalapácsvető elég menő tánccal vezette le a feszültséget.

Női 3000 méter akadályon két magyar induló volt, Gyürkés Viktória az első elődöntőből próbált továbbjutni. A legjobb öt hely garantálta a döntőt, illetve két futam alapjan a legjobb öt idővel rendelkező futó is beférhezett. Gyürkés sokáig az élbollyal futott, de aztán leszakadt a hatfős csoportról 2000 méter körül. Próbál rájuk felfutni, de nem csökkent igazán a távolság közöttük. Azt mondta, a helyezkedéssel vesztett sokat az elején, az akadályok előtt keresztbe mozgó ellenfelek többször is feltartották, vagy az ugrások előtt kénytelen volt többször toporogni. Gyürkés kifutotta magát, nem tartalékolhatott, 9:38,56-os ideje egy másodpercre volt egyéni legjobbjához. 

A második futam is elég gyors lett, abból nyolcan fértek be Gyürkés elé, tizenötödikként jutott be a döntőbe. Kácser Zita 9:53,02-vel zárt, tíz másodpercet faragott le idei egyéni legjobbján. Azt mondta, neki nem jött jól a hirtelen jött tízfokos lehülés. A továbbjutás nem volt igazán reális cél neki, de már arra is büszke, hogy kijutott az Eb-re.

(Borítókép:  Gyurátz Réka a női kalapácsvetők versenyének selejtezőjében a berlini atlétikai Európa-bajnokságon 2018. augusztus 10-én. - fotó: Felipe Trueba /  EPA /  MTI)