Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ki játszik a Hertha stadionjában, hogy 60 ezren vannak kint?

GettyImages-1015126154
2018.08.11. 22:26

A berlini atlétikai Európa-bajnokság ötödik napján már majdnem összejött a telt ház, az eddigi rekordlétszámot, 60 500 nézőt jelentettek be a szervezők. Már az Olimpiai Stadion felé tartó HÉV-ek is tömve voltak, özönlöttek a nézők, ez pár helyi srácnak is feltűnt, kérdezték is, hogy melyik futballcsapat játszik a stadionban. Kicsit csalódtak, amikor azt a választ kapták, hogy csak atlétikai Európa-bajnokság van.

A női 400 méternek nem volt egyértelmű favoritja, az elődöntőből érkező nyolc futó között csak 29 századmásodperc volt a különbség. A brit Lavai Nielson nevezett a legjobb idővel az Eb-re, de a holland Lisanne de Witte volt a leggyorsabb az elődöntőben. A szám meglepetésembere a görög María Belibaszáki volt, aki júniusban került először 51 másoperc alá. Belibaszáki a döntőben is félelmetesen erősen kezdett, az utolsó százra elég nagy előnnyel fordult, de a hármas pályán futó Justyna Swiety-Ersetic frissebbnek tűnt, kezdett felérni a görögre. Belibaszáki az utolsó harminc méterre teljesen szétesett, már nem volt kontrollált a futása, a cél előtt két méterrel veszítette el a versenyt, a célba is már csak beesett. Három századdal kapott ki az idei legjobb európai időt futó lengyeltől, 50,44 másodperce viszont görög csúcs lett. Az idei Eb-n elég látványos a görög atlétika előretörése, három aranyat és két ezüstöt nyertek már eddig. A lengyelek évek óta erősek, egyre több számban szereznek érmet.

A görög Belibaszáki a célvonalon rogyott össze,a lengyel Swiety-Ersetic három századdal verte
A görög Belibaszáki a célvonalon rogyott össze,a lengyel Swiety-Ersetic három századdal verte
Fotó: A görög Belibaszáki a célvonalon rogyott össze,

Középtávfutásban már lassan egy évtizede ott vannak a legjobbak között, Marcin Lewandowski és a címvédő Adam Kszczot mellett már az új arcok is itt vannak. A 800 méter döntőjébe három lengyel jutott be, Kszcot, Michal Rozmys és Mateusz Borkowski. A világbajnok Pierre-Ambroise Bosse ellen kellett valamit kitalálniuk. A döntőben gyors futás volt, Bosse 350-nél az élre ment, tempóból próbált meg nyerni. Kszczot 550-nél indított és az utolsó kanyarban kívül is előzni tudott, bevágott Bosse elé és látványos különbséget harcolt ki, a végére sem zsibbadt el, simán nyerte a számot, Bosse a második helyet sem tudta megvédeni, a svéd Andreas Kramer jött be elé országos csúccsal, Rozmys negyedik, Borkoweski ötödik lett, mindketten egyéni rekorddal. Kszczot szerezte a lengyelek idei ötödik aranyát.

A horvát Sandra Perkovic pedig mindeközben arra készült, hogy sorozatban ötödik Eb-elsőségét gyűjtse be. A diszkoszvető 2010 óta mindenhol nyert, öt aranyával történelmet írhatott. Korábban senki nem nyert egymás után ötször az Eb-ken egyik számban sem, igaz korábban ezt az is nehezítette, hogy csak négyévente rendezték. Perkovicnak nem indult simán a döntő, az első három dobásával nem tudott 60 méter fölé kerülni, pedig ő 70 feletti dobó, csak második volt a német Nadine Müller mögött, aki 63,00 méteren állt. Aztán a negyedik sorozatban egy másik német, Claudine Vita is ledobta. 

A német szurkolók ekkor nem is nagyon tudták, hová kapják a fejüket, női távolugrásban is jól álltak, Malaika Mihambo vezetett négy sorozat után, férfi magasugrásban pedig Mateusz Przybilko vitt át minden magasságot elsőre, 233 centivel állt az élen. A német a 235-öt is átvitte, egyedül, egyéni csúccsal lett Európa-bajnok. 

Az első vastapsot azonban nem ő, hanem a két nap alatt második Eb-aranyát nyerő 17 éves Jakob Ingebrigtsen kapta. A norvég futó az 1500 után az 5000 ezren is győzött. 3800 méter után állt az élre, mögé pedig a bátyja, Henrik sorolt be, az egyre fokozódó tempót más nem bírta el, csak ketten voltak esélyesek az aranyra. Az utolsó 150-en aztán Jakob elég simán ellépett Henriktől, akinek az ezüst jutott. 

A 17 éves Jakob Ingebrigtsen két nap alatt két aranyat szerzett, a másodikat bátjya, Henrik előtt
A 17 éves Jakob Ingebrigtsen két nap alatt két aranyat szerzett, a másodikat bátjya, Henrik előtt

A női távol az utolsó pillanatig izgalmas maradt, az ukrán Marija Bek messzire szállt az utolsó kísérleténél, de két centivel elmaradt Mihambótól. Újabb német arany született.

A diszkoszvetésben azonban már nem volt válaszuk a németeknek, Perkovic az ötödik sorozatban 67,62-tel érvényesítette a papírformát, megszerezte ötödik Európa-bajnoki címét, pedig még csak 28 éves.

Sandra Perkovic sorozatban öt Európa-bajnokságot nyert diszkoszvetésben
Sandra Perkovic sorozatban öt Európa-bajnokságot nyert diszkoszvetésben

Az Eb sprinterkirálnyője a brit Dina-Ascher Smith lett,  duplázni tudott, a száz után a kétszázat is megnyerte. A korábban domináló Dafne Schippersnek esélye sem volt, Smith nagy fölénnyel, világ idei legjobb eredményével (21,89) nyert.

A Borlée testvérek közül kettő már pénteken is nyert érmet 400-on, de most harmadik testvérükkel, Dylannal és Jonathan Sacoorral kiegészülve még tudtak emelni a szinten, Belgium 4x400-as váltóval lett aranyérmes. Az utolsóként futó Kevin nagyon jól beosztotta az erejét, hiába volt 5-6 méter előnye a spanyol váltó befejező emberének, a végére elmerevedő futót bedarálta a célegyenesben, és a végén még a brit Rooney is megelőzte.

A belga váltó 4x400-on nyert Eb-aranyt, három testvér, Dylan, Jonathan és Kevin Borlée egy csapatban, abal szélen a negyedik tag, Jonathan Sacoor
A belga váltó 4x400-on nyert Eb-aranyt, három testvér, Dylan, Jonathan és Kevin Borlée egy csapatban, abal szélen a negyedik tag, Jonathan Sacoor

A nap lengyel arannyal kezdődött és azzal is végződött, női 4x400-on is elvitték a győzelmet úgy, hogy a 400-at megnyerő Swiety-Erseticnek nagyjából csak másfél órája volt pihenni a gyilkos száma után. A lengyelek ők tették befutóembernek, elsőként váltott, és ugyan átengedte a brit futónak a vezetést, megint neki volt a legjobb hajrája. 

Eredmények:

Férfiak: 

Magasugrás:
1. Mateusz Przybilko (Németország) 2,35 méter
2. Makszim Nedaszekau (Fehéroroszország) 2,33
3. Ilja Ivanjuk (Oroszország) 2,31

800 méteres síkfutás:
1. Adam Kszczot (Lengyelország) 1:44, 59
2. Andreas Kramer (Svédország) 1:45,03
3. Pierre-Ambroise Bosse (Franciaország) 1:45,30

5000 méteres síkfutás:
1. Jakob Ingebrigtsen (Norvégia) 13:17,06
2. Henrik Ingebrigtsen (Norvégia) 13:18,75
3. Morhad Amdouni  (Franciaország) 13:19,24

4x400 méteres férfi váltó:
1. Belgium 2:59,47
2. Nagy-Britannia  3:00,36
3. Spanyolország  3:00,78

Nők:

Távolugrás:
1. Malaika Mihambo (Németország) 6,75 méter
2. Marija Bek (Ukrajna) 6,73 m
3. Sarah Proctor (Nagy-Britannia) 6,70

400 méteres síkfutás: 
1. Justyna Swiety-Ersetic (Lengyelország) 50,41 mp
2. María Belibaszáki (Görögország) 50 ,45 
3. Lisanne de Witte (Hollandia) 50,77

Diszkoszvetés:
1. Sandra Perkovic (Horvátország) 67,62 méter
2. Nadine Müller (Németország) 63,00
3. Claudine Vita (Németország) 61,23

200 méteres síkfutás:
1. Asher-Dina Smith (Nagy-Britannia) 21,89 mp
2. Dafne Schippers (Hollandia) 22,14 
3. Jamile Samuel (Hollandia) 22,47

4x400 méteres váltó:
1. Lengyelország 3:26.59
2. Franciaország 3:27,17
3. Nagy-Britannia 3:27,40