Aliz
6 °C
14 °C

Újabb kenyai futósztár bukott meg doppinggal

2018.08.26. 09:41

Kenya évek óta az egyik legproblémásabb ország doppingügyben, és a krízis még nagyobb lehet, egyre több sztárjuk bukik meg az ellenőrzéseken. Most a világbajonki harmadik 800-asnál, Kipyegon Bettnél mutattak ki vérdoppingot, EPO-t.

A még csak 20 éves Bett a kenyai atlétika egyik legnagyobb ígérete, 2016-ben junior vb-t nyert, majd tavaly a felnőttek között is elég jól mutatkozott be, Londonban bronzérmes volt a vb-n. Emmanuel Korir mellett ő az egyik legjobb kenyai nyolcszázas. 

A futó B próbáját nem végezték még el, így egyelőre csak felfüggesztették a versenyzői jogát. Azt sem tudni még, hogy mikor produkált pozitív mintát.  Bett is csodálkozik a pozitív eseten, mert június eleje, a stockholmi Gyémánt Liga óta sérülése miatt nem versenyzett, így nem is ellenőrizték. 

Egyre több olyan eset van, ami azt bizonyítja, hogy Kenyában is széles körben elterjedt a doppingolást. Korábban már eltiltották egyik női maratonistájukat, Rita Jeptoót, a riói olimpiai bajnok Jemimah Sumgongot és bahreini színekben versenyző, de Kenyában élő és edző Ruth Jebetet, aki háromezer akadályon nyert olimpiát.

(via Insidethegames)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?