Életem a himnusz és a pokol között

2018.08.28. 14:37

Önéletrajzi könyvében vall doppingolásáról és mentális problémáiról Christian Schenk, az 1988-as szöuli olimpia tízpróbázó bajnoka.

A "Szakadás - életem a himnusz és a pokol között" című kiadványban a keletnémet színekben indult sportoló feleleveníti, hogy húszévesen ismerkedett meg a teljesítményfokozó szerekkel. (A videón az látható, amint a himnuszt hallgatja élete legnagyobb sikere után.)

Schenk és a himnusz 1988-ból

"A következő lépcsőfokot 1985-ben értem el, és megtiszteltetésnek tartottam a tablettákat, mert azt jelentették, hogy bekerültem azok közé, akiktől különleges teljesítményt várnak" - fogalmazott az 53 éves volt atléta, aki korábban tagadta, hogy doppinggal élt volna.

Eleinte letagadtam az egészet, aztán azt állítottam, hogy tudatosan sosem vettem be semmi tiltott szert. Mindkettő hazugság volt

- ismerte be a rostocki versenyző.

Schenk az 1988-as olimpián 8488 ponttal nyerte meg a tízpróbát, mögötte a szintén keletnémet Thorsten Voss végzett, a harmadik a kanadai Dave Steen lett.

A világcsúcs már akkor 8847 pont volt, vagyis jelentősen elmaradtak mögötte. A szöuli olimpián Ben Johnson volt az egyetlen atléta, akitől érmet vettek el, noha kalapácsvetésben 84 méter feletti eredmények születtek, ami azóta - az ellenőrzések javulásával - álomkategória.

A 100 és 200 méter amerikai győztese, Florence Griffith-Joyner kereken 10 évvel szöuli győzelme után meghalt.

Na de vissza Schenkhez, aki részletesen ír pszichés gondjairól, többek között arról, hogy súlyos depressziója miatt többször gondolt az öngyilkosságra.

Két évvel ezelőtt pedig azt képzelte, hogy menekülnie kell a rendőrség elől, mert terroristának vélte magát.

Azt hittem, hogy én vagyok Anis Amri, aki kamionnal a tömegbe hajtott 2016-ban Berlinben a karácsonyi vásáron. Szörnyű érzés volt, teljesen azonosultam vele

- közölte Schenk, aki világ- és Európa-bajnoki bronzérmet is szerzett, és máig világcsúcstartó a tízpróbás magasugrásban 2,27 méterrel.

Itt egy régi felvétel a távolugrásáról.

Schenk távolugrása