A Nike az atlétikából is a legmegosztóbb sportolót húzta elő

2018.09.13. 18:03

A Nike Colin Kaepernick után még egy megosztó személyiséget vetett be reklámkampányában, a 800 méteres női síkfutásban egyeduralkodó, de nemisége miatt sokat támadott Caster Semenyát.

A kétszeres olimpiai bajnok és háromszoros világbajnok Semenyával lassan tíz éve nem tudnak mit kezdeni. Sikereit annak tulajdonítják, hogy versenytársainál jóval több férfi nemi hormon van szervezetében, így jogosulatlan előnyhöz jut.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség már korábban is kötelezte gyógyszeres kezelésre, de később újra szabadon versenyezhetett. Novembertől viszont már csak akkor indulhat a nők között, ha gyógyszer szedésével előre megadott határérték alatt tartja férfihormontszintjét.

Semenya már korábban kinyilvánította, hogy szerinte csak miatta találta ki ezt a szabályt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), de emiatt nem fog visszavonulni a versenytársai által is sokszor támadott futó.

Semenya a Nike reklámjában is erre a helyzetre reflektál kérdéseivel. „Könnyebb lenne neked, ha nem volnék ilyen gyors? Egyszerűbb lenne, ha leállnék a győzelmekkel? Kényelmesebb lenne, ha kevésbé lennék büszke? Jobb lenne, ha nem dolgoznék olyan keményen, sőt nem is futnék? Vagy egy másik sportágat választanék? Vagy már ez első lépéseknél leálltam volna? Ez nagyon rossz volna, mert én erre születtem."