Árpád
-2 °C
4 °C

Futni készültem alapvetően, nem újraélesztésre

2018.10.08. 16:52
A vasárnapi Budapest Maratonon újraélesztettek egy futót, aki rosszul lett és összeesett a rakparton. Keringése és légzése sem volt, de pár percen belül három orvos termett mellette, akik bár nem ismerték egymást, együtt dolgozva fáradoztak a mentésén. Dr. Szarvas Gábor, a Semmelweis Egyetem gyerekgyógyász szakorvosjelöltje, Dr. Papp Letícia, a Honvéd Kórház kardiológus szakorvosa és dr. Bokor András szülész-nőgyógyász az újraélesztés után lefutották a 42 kilométert.

Az újraélesztett futó a maraton 11. kilométerénél, a pesti rakparton esett össze, mondta az Indexnek Papp Letícia, az a kardiológus szakorvos, aki részt vett a mentésben. "Mire odaértem, a két maratonista orvos már megkezdte az újraélesztést. Én kardiológusként napi szinten találkozom ilyen helyzetekkel, igaz, nem a rakparton. Mivel a jelenlévő egészségügyi személyzetnél volt orvosi táska, intubálni tudtam a beteget, azaz biztosítottam a levegő szabad áramlását. A lélegeztetéshez szükséges ballon nem volt az orvosi táskában, így saját lélegzetünkkel felváltva lélegeztettünk" - mondta az Indexnek. 

Papp Letíciának ez volt a tizenkilencedik sikeres maratonja, de, mint mondja, álmában sem gondolta volna, hogy a rakparton fog újraéleszteni és intubálni.

A szervezőknél lévő orvosi táskában található eszközöket használva az újraélesztéshez szükséges adrenalint is be tudták adni a betegnek, vénás branült és infúziót is kapott futótársaitól az 50-60 év körüli férfi, és a rohammentő érkezéséig folyamatosan pumpálták a mellkasát. 

A három orvos körülbelül húsz percig mentette a beteget, majd átadták az Országos Mentőszolgálat rohamkocsijában érkező orvosoknak.

Szarvas Gábor gyerekgyógyásznak és Bokor András szülész-nőgyógyásznak ez volt élete legelső maratonja.

Szokták mondani, hogy a legelső maraton emlékezetes mindenkinek, de nem gondoltam, hogy ilyen módon. Futni készültem alapvetően, nem újraélesztésre.

Szülészként nincs is óriási tapasztalatom az újraélesztésben, de a csapatmunka sikeres volt, mindenki tette a dolgát" - mondta az Indexnek Bokor. A szülész-nőgyógyász és Papp is úgy tudja, hogy a gyors beavatkozásnak köszönhetően a beteg jól van, nincs altatásban, látogatható állapotban fekszik egy kardiológiai osztályon. 

Szarvas Gábor is azt mondja, nagyon hamar megkezdték az újraélesztést, miután a jelenlévő orvostársaival megállapították, hogy nincs keringése a földön fekvő futónak, és nem is lélegzik, sőt, két mentős maratonista is megállt, és segített az orvosoknak. Az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán Mayor Gyula mentőápoló kíván jobbulást a betegnek, aki szintén részt vett a mentésben.

A körülbelül húszperces újraélesztés után mindhárom orvos befejezte a maratont, egy darabon még együtt futottak. "Olyan energiát adott ez az egész, hogy gyakorlatilag végigszáguldottam a maradék távon" - mondta az Indexnek Papp.  

Szarvas Gábor 5 óra 29 perc alatt. Papp Letícia 5 óra 20 perc alatt, Bokor András 5 óra 8 perc alatt ért célba. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?