Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A nyúlmentes NY Marathon minden képzeletet felülmúlt

063 1063365112
2018.11.05. 10:21

A vasárnapi New York Marathonon a férfiak és a nők versenye is úgy alakult, hogy a legek között kell majd emlegetni azokat. A férfi mezőnyben az utolsó méterekig kiélezett verseny volt, Lelisa Desisa két másodperccel nyert, a nőknél Mary Keitany repesztett megdöbbentően erős második félmaratont. 

A New York-i pálya nem tartozik a könnyű kategóriába, sok a kanyar és a föl-le szintezés, aki világcsúcsot akar futni, az nem ezt a versenyt választja. A presztízse ugyanakkor óriási, a pénzdíj sem kicsi, mindig lehet klasszis futókra számítani. 

Ma a legtöbb nagy maratonon iramdiktálók segítenek a jó időeredmények eléréséhez, de New Yorkban pár éve feladták ezt az elvet, rábízzák a futókra, hogy milyen versenyt futnak. Nyulak nélkül általában jóval taktikusabb lesz egy-egy futás, de ezzel együtt kiszámíthatatlanabb és izgalmasabb is.

Idén erre láttunk jó példát. A női élmezőny elég óvatosan kezdett, lassú iramot ment az első 15 kilométeren, nem tűnt úgy, hogy emlékezetes lesz ez a maraton. Ezután kezdett gyorsulni a tempó, a kenyai Mary Keitany váltott ritmust, és rövid időn belül szétszedte a mezőnyt. Akik megpróbáltak vele tartani, azok fejre álltak, erős tempóját nem lehetett sokáig tartani.

Mary Keitany a New York Marathon céljában
Mary Keitany a New York Marathon céljában

A világ legjobb női idejét birtokló kenyai (a világcsúcstartó Paula Radcliffe férfi segítőkkel futott) általában a maratonok elején gyors, most viszont taktikát váltott, a második felét nyomta meg.

A második félmaratonja 66:58 lett, közel tíz perccel erősebb, mint az első.

Ilyen félmaratont nem sok nő tud futni amúgy sem, végképp nem úgy, hogy már 21 kilométer benne van a lábában. A 36 éves Keitany közel került a pályacsúcshoz, de végül 17 másodperccel elmaradva attól, 2:22:48-cal futott be. Ez volt a negyedik New York-i győzelme. A második helyen Vivian Cheruiyot futott be (2:26:02), ő meg sem próbált Keitanyval menni, saját tempót választott, ahogy a harmadik Shalane Flanagan (2:26:22) is.

Desisa, Kamworor és Kitata a New York Marathonon
Desisa, Kamworor és Kitata a New York Marathonon

A férfi mezőnyben nem egy magányos akció döntött. Már a rajttól viszonylag erős tempót választottak, a többiektől 10-15 méterre elszakadva Shura Kitata ment az élen úgy 23 kilométerig. Kamikazeakciónak tűnt, amit csinált, de versenyben maradt. Az igazi küzdelem 30 kilométertől kezdődött, a címvédő Geoffrey Kamworor akciózott, rövid időn belül csak ketten maradtak vele, Kitata és Lelisa Desisa. 35-nél Kitata leszakadt. Kamworor tűnt frissebbnek, de 40-nél mégis Desisa indított támadást, le is szakította a kenyait. Közben Kitata is összeszedet magát, és közel százméteres hátrányát lépésről lépésre csökkentette egy lejtős szakaszon. 

Kitata megfogta Kamworort, majd az utolsó 500 méteren már közvetlenül Desisa mögött volt, de a végső hajrára már nem maradt benne túl sok. Két másodperccel kapott ki Desisától, aki 2:05:59-cel nyert. Ez minden idők második legjobb New York-i eredménye volt, sőt Kitata és Kamworor (2:06:26) is belül futott a korábbi második legjobb időn. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?