Nem oldották fel a doppingoló orosz atléták eltiltását

2018.12.04. 16:01

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) keddi döntésének értelmében továbbra sem oldották fel az orosz szövetség (RUSAF) 2015 óta tartó eltiltását, az indoklás szerint ugyanis ehhez még mindig sok feltételnek kéne teljesülnie – írja az MTI.

Az IAAF oroszországi munkacsoportja júliusi jelentésében már beszámolt arról, hogy a RUSAF jelentős, de még nem teljes előrehaladást ért el, és kiemelték többek közt azt is, hogy az Orosz Doppingellenes Ügynökségnek (RUSADA) elérhetővé kéne tennie az orosz sportolók vizeletmintájához való hozzáférést.

Az oroszokat a WADA 2015. novemberében tette tiltólistára, az akkor nyilvánosságra hozott McLaren-jelentésből kiderült, hogy Oroszországban államilag támogatott, szervezett doppingolás folyik. A pozitív eseteket is gyakran állami segítséggel fedték el. A moszkvai doppinglaborról is kiderült, hogy szabálytalanul működött, több mintát is eltüntettek.

Az orosz atlétákat már a 2016-os, riói olimpián is kitiltották, a többi sportág pedig ugyan elkerülte a teljes kizárást, versenyzőiknek külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez az érintett sportági szövetségektől.

Az idei, phjongcshangi téli játékokon aztán már az összes sportolójukat érintette a szankció, így aki külön engedéllyel mégis elindulhatott, az csak semleges színekben vehetett részt a versenyeken. A teljes tiltást aztán végül szeptemberben oldották fel.