Egy svájci futó óriási Európa-csúcsot futott félmaratonon

2019.02.08. 12:53

Az Egyesült Arab Emírségek úgy reklámozza a RAK félmaratont, hogy ez a világ leggyorsabb félmaratonja. Az átlagidőket tekintve eddig is így volt, de az idei versennyel ezt még inkább bebizonyította. Soha ennyien nem kerültek az egyórás határ alá, és közben az Európa-csúcs is megdőlt.

Az idei félmaratont a kenyai Stephen Kiprop nyerte 58:42-es idővel, ezzel beállította a versenycsúcsot, de az utolsó kétszáz méterig nagyon szoros volt a verseny, a kenyai csak a hajrában tudta megrogyasztani az etióp Abadi Hadist, aki két másodperccel később finiselt.

A harmadik helyért is nagy csata volt, végül egy másik etióp, Fikandu Haftu érkezett be harmadikként 59:08-as idővel. A negyedik helyet a svájci Julien Wanders szerezte meg 59:13-mal. A dobogóról ugyan lecsúszott, de nagyon nem lehetett szomorú, mert a 22 éves atléta 21 másodperccel megdöntötte Mo Farah Európa-rekordját. Sőt, ő lett minden idők leggyorsabb olyan félmaratonistája, aki Afrikán kívül született.

A leginkább Kenyában készülő svájci futó az utóbbi hónapokban kirobbanó formában van, decemberben 10 kilométeren is megdöntötte az Európa-csúcsot.

Wanders mögött is sűrű volt a mezőny, összesen 11-en értek be egy órán belül. A korábbi csúcsot tavaly ősszel Valenciában jegyezték fel, akkor 10-en kerültek 60 perc alá.

A női verseny rendkívül szoros volt, hárman szinte egyszerre estek be a célba, Senbere Teferi a világbajnoki címvédő Netsanet Gudetát verve, de azonos idővel, 1:05:42-vel győzött, de a harmadik etióp, Zeineba Yimer is csak egy másodpercet kapott.

A verseny itt nézhető végig.