Caster Semenya megkérdőjelezhetetlenül nő

2019.02.15. 08:44

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség márciustól új szabályt akar alkalmazni a magas természetes tesztoszteronszinttel rendelkező nőknél, csak úgy versenyezhetnének, ha gyógyszerekkel lecsökkentik hormonszintjüket. A dél-afrikai olimpiai bajnok futónő, Caster Semenya pert indított az új szabály ellen.

A Times azt írta, az IAAF jogászai a perben azt képviselik, hogy Semenya biológiai értelemben férfi. A szövetség később tagadta, hogy férfinak neveznék a szexuális rendellenességgel bíró sportolókat, írja a BBC.

000 18Q2BZ

„Semenya asszony megkérdőjelezhetetlenül nő. Egy hősnő, aki rengeteg embert inspirált világszerte. Semenya harcolni fog a jogáért, hogy szükségtelen orvosi beavatkozás nélkül futhasson, azért harcol, hogy szabadon fusson" – írták közleményükben Semenya jogászai.

Azt is írták, hogy Semenyát genetikai rendellenessége miatt nem diszkriminálni kéne, hanem ünnepelni. Azzal is érvelnek, hogy más genetikai variációk is jelen vannak a sportban, és azokkal senkinek sincs semmi baja.

Semenya ügye a Sportdöntőbíróság előtt van, ha neki ítélnek, akkor az IAAF nem vezetheti be az új szabályt.

Az atlétikai szövetség jogásza, Jonathan Taylor szerint ezzel viszont kaput nyithatnak a transzgender sportolók előtt, és akkor ők fognak dominálni a versenyeken.