22 éves atlétikai világcsúcs dőlt meg, három világrekord a hétvégén

000 1DI7W3 (1)
2019.02.17. 16:48

A hétvégén három atlétikai világrekordot is felállítottak. Megdőlt az 1500 méteres férfi síkfutás fedettpályás világcsúcsa, és az újonnan bevezetett 5 kilométeres utcai futásban a nőknél és férfiaknál is új rekordert avattak.

A birminghami fedettpályás versenyen, két etióp, a múlt hétvégén az egy mérföld világcsúcsáról egy századmásodperccel lemaradó Yomif Kejelcha és szám világbajnoki címvédője, Sameul Tefera küzdött nagyot 1500 méteren. 

Az első ezer méteren a két futó a nyulak mögött tartotta a tempót, ezután Kejelcha vállalta magára a vezetést, nem sikerült azonban leráznia magáról Teferát. Kejelcha ritmusa a végén meg is tört, Tefera pedig az utolsó kanyarban az élre vágott, és 3:31,04-gyel ért célba. 14 századmásodperccel döntötte meg Hisám el-Gerúzs 22 évvel ezelőtt felállított világrekordját.

Bár eddig is tartottak öt kilométeres utcai futóversenyeket, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség eddig nem tartott számon világrekordot ezen a távon. 2019. január elsejétől viszont már jegyzik ezeket a rekordokat. Alapcsúcsnak a 2018-ban elért legjobb eredményeket vették, ami férfiaknál 13:30, nőknél 14:48 volt.

Az új csúcsokat a monacói Herculis versenyen állították fel. A férfiaknál egy másodperccel jobb most az idő (13:29), amit  Julien Wanders futott. A svájci nagy formában van, két héttel ezelőtt félmaratonon állított fel Európa-csúcsot. Az eredeti tervei szerint 13:20 körül akart futni most vasárnap, de egy kisebb betegséggel is bajlódott néhány nappal korábban. A második helyen a korábbi maraton Európa-csúcstartó Sondre Norstad Moen érkezett nyolc másodperces hátránnyal.

Julien Wanders a monacói célban
Julien Wanders a monacói célban
Fotó: NN Running Team

A nap embere címet viszont valószínűleg Bran Somnak kéne adni, aki szombaton Birminghamban nyulazott az 1500-as rekordnál, majd Monacóban is diktálta az iramot három kilométerig.

A nők 5 kilométerén a holland Sifan Hassan vitte le a rekordot 14:44-re. Azt mondta, három kilométeren kicsit lassult, tartott tőle, hogy már nem futhat csúcsot, de aztán az utolsó kétszázon mindent beleadott, így összejött neki.

Arra azért lehet fogadni, hogy nem túl sokáig fogja két európai tartani a világrekordokat.