Semenya újra fellebbez tesztoszteronügyben

2019.05.29. 21:17

A svájci Legfelsőbb Bíróságra nyújtott be fellebbezést a dél-afrikai Caster Semenya a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) korábbi döntése miatt, amellyel gyógyszerszedésre kötelezték a túl sok férfi nemi hormonnal rendelkező nőket – írja a BBC.

Semenya ismét kiemelte, hogy ő egy nő és egy világklasszis sportoló, és nem fogja hagyni, hogy az IAAF gyógyszerekkel tömje, vagy megfossza a saját identitásától. A szerdai közlemény szerint a 28 éves futónő arra kérte a svájci bírákat, hogy vonatkoztassanak el a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) határozatától, és vizsgálják az ügyet az alapvető emberi jogok szemszögéből.

Dorothee Schramm, a fellebbezést vezető ügyvéd szerint az IAAF által hozott szabályozás a legalapvetőbb svájci irányelveket sérti, az igazságért folytatott küzdelemben pedig nem szabad a sportérdeket előrébb helyezni az emberi jogoknál.

A dél-afrikai futónő a nemzetközi Sportdöntőbíróság által is elfogadott szabály szerint, csak akkor versenyezhetne 400 méter és egy mérföld (1609 m) közötti távokon, ha gyógyszerrel csökkentené természetesen magas tesztoszteronszintjét. Semenya egyébként nem adja fel, legközelebb háromezer méteren fut majd a Prefontaine Classic nevű Gyémánt Liga-versenyen.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla