Semenya tovább versenyezhet gyógyszerek nélkül

2019.06.03. 22:19

Tovább gyűrűzik a kétszeres olimpiai bajnok futó Caster Semenya ügye, a svájci szövetségi bíróság ugyanis felfüggesztette a CAS, vagyis a nemzetközi Sportdöntőbíróság ítéletét, miszerint a dél-afrikai sportolónő csak a tesztoszteronszintjét gyógyszerekkel kontrollálva versenyezhet a nők között. Semenya a hétfői ítélet után minden távon indulhat a gyógyszerek szedése nélkül, legalábbis addig, amíg a fellebbezést nem bírálják el.

Semenya és ügyvédei szerdán jelentették be, hogy felülvizsgálatot kérnek a korábbi ítélet kapcsán.

Az IAAF tavaly áprilisban jelentette be, hogy a jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a női versenyzők tesztoszteronszintjére, ez pedig veszélyezteti Semenya pályafutását, mivel a 28 éves sportoló hiperandrogenizmussal küzd. A nők esetében ez a szindróma akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

Emiatt Semenya választás elé került, vagy gyógyszerekkel korlátozza tesztoszteronszintjét, vagy csak hosszabb távon indulhat a továbbiakban, ugyanis a 400, 800 és 1500 méteren versenyzők esetében a vér tesztoszteronszintje nem érheti el az 5 nanomolt literenként.

Semenya a 2012-es, londoni és a 2016-os, riói olimpián is megnyerte a 800 méteres síkfutást, és háromszor, 2009-ben, 2011-ben és 2017-ben világbajnok is lett ezen a távon.

(Index/MTI)