Caster Semenyát biológiailag férfinak tekintik

2019.06.19. 12:04

Részleteket közölt kedden a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a februári ítéletéből, amelynek értelmében hormonkezelésre vagy hormonális gyógyszerek szedésére kötelezte Caster Semenyát, ha továbbra is indulni akar női 800 méteres futóversenyeken.

A kétszeres olimpiai, háromszoros világbajnok sportolónő tíz éve csatázik a nemzetközi szervezettel, amely a most kiadott iratok szerint férfinak tartja őt.

„Azok közé tartozik, akik biológiailag férfi atléták női nemi jelleggel”

– hangzott el az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) részéről a tárgyaláson.

Semenya összetört:

Nem tudom szavakba önteni, mennyire fáj

– felelte, miután megkérdőjelezték női mivoltát.

A CAS ítéletének értelmében hormonkezelés nélkül nem versenyezhetett, de az ítéletet a svájci legfelsőbb bíróságnál megfellebbezte, ami hatályon kívül is helyezte azt, így jelenleg gond nélkül indulhatna a nők között. A végső bírósági ítélet az ügyben tehát folyamatban van.

A papírokból kiderül, hogy a 28 éves síkfutót 2009 óta vizsgálta az IAAF, megállapította, hogy

XY kromoszóma-összetétellel született, szexuális fejlődése eltért a normálistól, férfi biológiai tulajdonságokat kapott, pubertás kora után férfiakra jellemző tesztoszteronszinttel,

így sportszerűtlen előnyhöz jutott a többi atlétanővel szemben – írja a New York Times.

Semenya az iratok szerint maga számolt be arról , hogy a 2009-es világbajnokság előtt hazájában, Dél-Afrikában vitték nemi vizsgálatra, amelyet berlini vb-győzelme után az IAAF is megismételtetett. Kórházba kellett mennie, „nem tehetett mást, kénytelen volt beleegyezni”.

Caster Semenya ellenfelei között egy női versenyen
Caster Semenya ellenfelei között egy női versenyen

Ezek után a szervezet 2010 és 2015 között különböző hormonális gyógyszerek és készítmények szedését javasolta neki, ha továbbra is futni akar. Párat kénytelen volt kipróbálni, ám ezektől rosszul lett, hányt, belázasodott, fájt a hasa, és hízni kezdett.

Végül tíz évvel a feltűnése után kitiltották a női élsportból,

400 méter és 1 mérföld közötti távokon csak kezeléssel indulhatna a CAS-határozat szerint.

Semenya állítja, ő volt a „kísérleti nyúl”, akin letesztelték a szereket, illetve meghozták a női atlétákra vonatkozó szabályokat.

A bajnoknő kedden kijelentette:

Nem engedem többé az IAAF-nek, hogy használja a testemet.