Nem mehetnek az oroszok a pénteken kezdődő atlétikai vb-re

2019.09.23. 18:15

Oroszország nem indíthat versenyzőt a pénteken kezdődő dohai atlétikai világbajnokságon, közölte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hétfőn. Az oroszok így 2017-hez hasonlóan 2019-ben is távol maradnak a vb-től.

Azok az orosz sportolók, akiknek korábban nem volt doppingesetük, az IAAF különengedélyével, semleges színekben szerepelnek majd a világbajnokságon.

Az atlétikai szövetség 2015 novemberében tiltotta el az oroszokat a nemzetközi versenyektől, mivel kiderült, az országban rendszerszintű doppingolás folyt. Az orosz hatóságok tagadták a vádakat.

Nemrég viszont újabb komoly doppinggyanú merült fel az oroszokkal szemben: a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hivatalos vizsgálatot indított a korábbi tesztek során talált következetlenségek kibogozására. A WADA három hetet adott Moszkvának arra, hogy a felvetett kérdésekre választ adjon. Amennyiben a megfelelőségi eljárás során kiderül, hogy manipuláció történt az adatokkal, újabb szankciók bevezetésére kerülhet sor Oroszországgal szemben – akár újabb olimpiai eltiltás is lehet a vége.

(Index/MTI)