Vérdoppinggal gyanúsítanak két, az atlétikai vb-re készülő kenyait

2019.09.24. 08:45

Súlyos doppingvádakkal állt elő napokkal a pénteken kezdődő atlétikai világbajnokság előtt a német ZDF televízió, amely állítja, hogy titkos felvételük van arról, ahogy két kenyai atléta is vérdoppinggal élt nem sokkal a vb előtt a világbajnokság helyszínén, Dohában.

A ZDF-en vasárnap adásba került anyag szerint egy férfi és egy nő atléta érintett, akik vérdoppinggal éltek: eritropoetin hormont, ismertebb nevén EPO-t fecskendeztek közvetlenül a véráramukba. A vérdopping tiltott alkalmazása a vörösvérsejtek mennyiségének növelése érdekében, ami a szervezetnek lehetővé teszi, hogy több oxigént szállítson az izmokhoz, és így fokozza az ellenálló-képességet és a teljesítményt.

A ZDF az őket kezelő orvost is megszólaltatta, aki elmondta, hogy összesen nyolc kenyai sportolót kezelt, akik fontos versenyek, így például a világbajnokság előtt élnek hasonló módszerekkel.

A kenyai szövetség egyik tagja úgy nyilatkozott a csatornának, hogy világosan felhívják sportolóik figyelmét a szabályok betartására, és az értésükre hozzák, hogy akit doppingon érnek, azt eltiltják. A ZDF ugyanakkor a kenyai szervezetek ellen is súlyos vádakat fogalmazott meg, úgy tudják ugyanis, hogy a helyi doppingellenes szövetség összejátszik a kenyai atlétikai szövetséggel, és bizonyos sportolók doppingtesztjének eredményét elrejtik, hogy ne lehessen őket eltiltani.

Pillanatkép a vérdopping alkalmazásáról a ZDF adásából
Pillanatkép a vérdopping alkalmazásáról a ZDF adásából
Fotó: ZDF

A ZDF vádjaira reagálva az atlétika saját, belső doppingellenes szervezete, az AIU (Athletics Intergrity Unit) annyit mondott, hogy kivizsgálják az erősen korruptnak tartott kenyai szervezet ellen felhozott állítások igazságtartalmát.

A 2019-es atlétikai vb, amit a katari Dohában rendeznek, pénteken kezdődik.