Bezárja a Nike a doppingvádba belebukott atlétikaedző központját

2019.10.11. 12:25

A doppingügybe keveredett edző, Alberto Salazar négyéves eltiltása után a Nike sportszergyártó cég megszüntette az oregoni közép- és hosszútávfutó csoport, a 2001-ben indított Nike Oregon Project (NOP) támogatását, aminek többek között a dohai világbajnokságon 1500 és 10 000 méteren is győztes Sifan Hassan is a tagja.

A NOP megszűnése komoly érvágás a mind az Egyesült Államokban, mind globálisan a futás legnagyobb szponzorának számító Nike szempontjából, ugyanakkor a cég hangsúlyozta, hogy a NOP-ban résztvevő sportolók közül soha senkit nem vádoltak meg doppingolással, és igyekeznek minél előbb új helyet keresni a programban érintett sportolóknak.

A korábban az Oregon Egyetemen tanuló, háromszoros New York Marathon-győztes Salazar nagy vállalkozása, a Nike Oregon Project (NOP) 2001-ben indult. A célja az volt, hogy megtörje a kelet-afrikai dominanciát a hosszútávfutásban. Modern edzőközpontot húztak fel bázisul, Salazar pedig minden részletre odafigyelő edzőként lett ismert. A futók magaslatot szimuláló sátorban alhattak, zérógravitációs futópadon gyakorolhattak, de medencében is hosszú futóedzéseket végezhettek.

A NOP szép eredményeket ért el, a 2012-es londoni olimpián például férfi 10 000 méteren az aranyérmes brit Mo Farah és a második amerikai Galen Rupp is az ő tanítványa volt. Farah az irányításával négy olimpiai és hat világbajnoki aranyat gyűjtött, de a múlt vasárnap véget ért dohai vb-n a nőknél 10 000 és 1500 méteres győzelmével történelmet író holland Sifan Hassan, illetve a férfiaknál 800 méteren első amerikaiként világbajnok Donovan Brazier is Salazar tanítványa volt.

Az eredményeket viszont beárnyékolta Salazar doppingügye, ugyanis a vb negyedik napján közölte az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA), hogy az edzőt négy évre eltiltják a NOP-on belüli doppingügyek miatt. Az eltiltás után még az akkreditációját is elvették Salazartól, aki így nem ünnepelhette a helyszínen tanítványai sikereit, hiába fellebbezett.

Index/MTI/Bloomberg