Eliud Kipchoge szombaton újra nekifut, hogy ő legyen az első ember, aki két órán belül teljesíti a maratont. A bécsi kísérlet előtt Csere Gáspárral, a BEAC maratonfutó bajnokával és Szabó Gáborral, az Eurosport és a hosszabbitas.hu főszerkesztőjével beszélgettünk a kenyai futó nagyságáról, esélyeiről és arról, hogy tényleg áttörést hozna-e, ha sikerül a terve.

A kenyai Eliud Kipchoge kétségkívül a világ valaha volt legjobb maratonfutója. 2 óra 1 perc 39 másodperccel ő tartja a világrekordot, és szinte legyőzhetetlen. Maratonon csak egyszer kapott ki, akkor éppen világcsúccsal verték. 2017-ben már megpróbálta áttörni a 42,195 kilométeres táv kétórás álomhatárát egy kísérleti projektben, de akkor 25 másodperccel elbukott. Bécsben sem egy versenyen, hanem speciális viszonyok között fut majd: váltott iramfutók, menet közben feladott frissítés, döntött kanyarok állnak rendelkezésére.

A podcastban többek között ezeket a témákat érintettük:

  • Azt gondoljuk, hogy Kipchogének ezúttal összejön a két órán belüli futás, de az igazi az lenne, ha hagyományos versenyen is áttörné a határt.
  • Kipchoge kiegyensúlyozottsága jó edző-tanítvány kapcsolatán, életmódján is alapszik, személyes becsvágya hajtja a rekordért.
  • Kipchogén kívül nem sokan lehetnek képesek két óra alá bekerülni, de nem elképzelhetetlen, hogy néhány másodpercet majd az ő idején is faragnak.
  • Számít, hogy az egész élete a futásról szól, több tucat edzőpartnerrel együtt tud készülni.
  • Bár sokan a cipőjének is tulajdonítják a jó időket, és kicsit mesterséges is a környezet, amiben fut majd, nem szabad fanyalogni a sikere esetén.
  • A profi futók közössége személyes ügynek érzi, hogy sikerüljön az álomidő, ezért is álltak be mögé.
  • A világcsúcsát úgy futotta, hogy a táv második felében volt gyorsabb, de ebben a helyzetben tudatosan nem építheti erre a taktikáját.
  • Járható út az európaiaknak, hogy kenyai módra éljenek és eddzenek, de 2:05 alá nem valószínű, hogy sokan bekerülnek.
  • A kenyai futó előbb a rekordokat pipálhatja ki, utána lép ki a megszokott versenyeiből.

Mi az a podcast, és mire jó?

A podcast az interneten bármikor elérhető rádióműsort jelent, ami rendszeresen jelentkezik. A podcasthallgatást ma már okostelefonos alkalmazások és szolgáltatások segítik, amikkel az adások letölthetők, offline is hallgathatók, és amik megjegyzik, hogy hol tartottunk legutóbb egy műsorban. Podcastot hallgatni vezetés, házimunka vagy sportolás közben is lehet, míg olvasni nemigen. Kövesse az Index különböző podcastjait, itt pedig olvassa el, hogyan érdemes podcastot hallgatni!