A tokiói kormányzó is beszállt az olimpiai maraton vitájába

2019.10.30. 11:10

Koike Juriko, Tokió kormányzója szerint szörnyű megrázkódtatás, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) két hete úgy döntött, hogy a forróság miatt a jövő nyári olimpia maratonfutását nem Tokióba, hanem 800 kilométerrel északabbra, Szapporóban tartják meg, írta az MTI.

A kormányzó egyúttal követelte, hogy a NOB döntéshozói részletekbe menően magyarázzák el Tokió lakosságának, miért határoztak így. John Coates, az előkészületeket felügyelő bizottság vezetője azt mondta a szerdán kezdődő és a hét végén záruló egyeztetésről, hogy szeretné, ha a tokióiak megértenék és elfogadnák, miért szükséges a módosítás. "Tokió lakosságának tartozunk annyival, hogy teljes mértékben tájékoztatjuk" - mondta Coates.

Coates már a múlt pénteken közölte a kormányzóval, hogy nincs esély a döntés visszavonására. A NOB illetékese a sajtó információi szerint egyértelműen jelezte, hogy a szervezet már döntött a kérdésben, és tekintettel a Tokióban várható hőségre, a sportolók egészségének védelme érdekében a főváros helyett Szapporóban lesz a maratonfutás.

A 2020-as tokiói olimpiát július 24. és augusztus 9. között rendezik.