Karácsony támogatja az atlétikai vb-t, ha öt pontját teljesíti a kormány

2019.11.25. 14:09 Módosítva: 2019.11.25. 17:23

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, a IX. kerület (Ferencváros) polgármestere rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be, hogy milyen feltételekkel támogatnánk a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot és az ahhoz szükséges stadion felépítését. Karácsony öt pont teljesítését várja a kormánytól. A fővárosi közgyűlés szerdán dönt az ügyben. 

Karácsony arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy kampányában tett vállalásainak eleget kell tennie, ezért azokat is képviseli, akik Budapesten több zöldterületet és jobb egészségügyi ellátást szeretnének. A főpolgármester viszont azt is szeretné, hogy mindenki győztese legyen az atlétikai vb-ről folyó vitának. Ő akkor tud hozzájárulni a vb-hez, ha a követező öt pontot teljesíti a kormány.

  1. Az elkövetkező öt évben a kormány költsön ötvenmilliárd forintot a budapesti járóbeteg és szakellátásra. Karácsony szerint budapestiek életének ezreit lehetne megmenteni, ha elég képalkotó berendezés állna rendelkezésre az egészségügyi intézményekben.
  2. A stadion megépítésével együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása. A főpolgármester Budapest új tüdejét, egy új Városliget kialakítását tervezi. Nem szeretné, ha Csepelen új élsport beruházások lennének.
  3. „Olyan beruházást szeretnénk látni, ami nemcsak az élsportot szolgája, tömegsport és kulturális rendezvények számára is nyitott legyen a létesítmény, a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja."
  4. Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.
  5. A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban.

Karácsony arra kéri a kormányt, hogy fogadják el ezeket a szempontokat. A főpolgármester azt kéri, hogy minderről még idén szülessen kormányhatároztat. Szeretné, ha a Budapesti Közfejlesztési Tanács minél előbb összeülne, hogy megtárgyalhassák a részleteket.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy helyi népszavazást is jó lett volna kiírni az ügyben, de mivel szorítja őket az idő, erre nem volt lehetőségük. Abban bízik, hogy a választási kampányban világosan beszélt arról, hogy mik számára a prioritások, így kellő felhatalmazást kapott.

Sebastian Coe, a Nemetközi Atlétikai Szövetség elnökeegy közleményben gyors döntést kért Budapesttől. Karácsony azt mondta, hogy tájékoztatni fogja Coe-t, és néhány hét türelmet kér még tőle, de a fővárosi közgyűlés szerdán már dönteni fog az ügyben. A javaslattervezet szövegét Karácsony a kormánynak is elküldi.

Az Index kérdésre, miszerint ha a fővárosi közgyűlés elfogadja a javaslatcsomagot, akkor ahhoz az utolsó betűig ragaszkodni kell, vagy el lehet-e menni esetleges kompromisszum irányába, Karácsony a következőt válaszolta: „Minden döntés, ami a partneri viszony kialakítását feltételezi, nagyfokú rugalmasságot is tartalmaz, ezt így tartja helyesnek a főváros vezetése. Egyelőre semmilyen visszajelzés nem érkezett a kormánytól, ami alapján azt kéne gondolni, hogy elfogadhatatlan ez a javaslat. Ha bármilyen szakmai részletkérdésben vita lesz, akkor áll elébe a főváros, mert szeretne megállapodni."

A sajtótájékoztatón Baranyi Krisztina azt mondta, hogy Ferencvárosnak nem igazi érdeke, hogy újabb sportlétesítmény épüljön, hiszen a területén van a Groupama Aréna, és ott fog felépülni egy húszezer fős csarnok is. A IX. kerületi polgármester azt várná el, hogy az atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó beruházások a budapestiek érdekét szolgálja. Olyan rendezvényközpontot akar, ami nemcsak sportcélokat szolgál.

Szeretné, ha a Ferencvárosi Déli Zöldpartot (ő ennek látná szívesen a vb-helyszínt) más fejlesztésekkel is összekapcsolnák. A Nagyvásártelep műemlékvédelmét, a diákváros építését említette. Utóbbival szerinte a lakhatási válságon is enyhíteni lehetne. Megvizsgálná annak a lehetőségét is, hogy az Országos Széchényi Könyvtár valamelyik rozsdaövezetben épülhetne meg. Baranyi azt mondta, hogy ők nemcsak CT-t és MR-t kérnének, hanem ezek köré egy szakrendelőt is, mert most két ember nem fér el egymás mellett a folyosón. A polgármester azt is fontosnak tartaná, hogy a sok szennyvízterhelést kapott Ráckevei (Soroksári) Dunát kikotorják. Erre korábban 9 milliárdot kapott az állam, de valahogy eltűnt a pénz, mondta.

Frissítés: A kormány nevében Hollik István kormányszóvivő reagált az Atv.hu-nak Karácsony bejelentésére. „A kormány továbbra is várja a ferencvárosi önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés hivatalos döntését az ügyben.”

Budapest 2018 decemberében nyerte meg a 2023-as atlétikai vb rendezési jogát. A pályázatban szerepelt egy a Duna-part mellett, Ferencváros déli részén illetve Észak-Csepelen felépítendő atlétikai központ is. A vb-re egy 40 ezres, visszabontás után 13 ezer fős stadiont terveztek.

Az októberi önkormányzati választások előtt Karácsony Gergely „stadion stoppal" is kampányolt, majd Orbán Viktor miniszterelnök is azt mondta, hogy a kormány semmit sem akar ráerőltetni a budapestiekre. Mindeközben a Kúria is helyt adott egy olyan népszavazási kérdésnek, amivel jelentősen késleltetni lehet a területen az építkezést.

A vb mellett így hirtelen sok kérdőjel lett, de a rendezése mellett sok szervezet kiállt, míg Baranyai Krisztina feleslegesnek tartotta, hogy csak egy világverseny miatt épüljön stadion. A projektet csak úgy tudja támogatni, ha számos közcélú beruházás is megvalósul a területen, a stadion pedig tömegsportközponttá válik utóbb. Egy múlt pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, egy orvosi szakrendelő és a diákváros programban négyezer férőhelyes kollégium felépítését is kérte a támogatásért cserébe.

Karácsony korábban részt vett egy kormányülésen, ahol azt ígérte, a november végi fővárosi közgyűlésen közlik, támogatják vagy sem a világbajnokságot.