Hárman pályáznak az atlétikai vb stadionjára, ára még nincs

1A-EN-3.05-LAT-TE-L1 8-M00 LATVANYTERV 8
2020.05.20. 09:46

Öten pályáztak arra, hogy megépítsék a 2023-as atlétikai világbajnokságra épülő új stadiont a Ferencváros déli részén és a Csepel-sziget csúcsán - írta meg a G7.

A pályázat meghívásos volt, de ketten amatőr hibát vétettek, és nem a szabályoknak megfelelően nyújtották be, így maradt a Strabag, a Swietelsky és a Záév-Magyar Építők párosa. Ez a kormányközeli kettős építette fel a novemberben átadott 190 milliárd forintba kerülő Puskás Arénát is. A Záév Mészáros Lőrinc érdekeltségi köréhez tartozik.

A lap azt írta, a legújabb stadion 9600 tonna acél és közel 31 ezer köbméter vasbeton felhasználásával épül, és 40 ezres befogadóképességével a Puskás után a legnagyobb hasonló létesítmény lehet az országban. Bár az eredeti kiírásban még úgy szerepelt, hogy a nyertesnek 14 531 ülőhelyes fix és további 22 795 ülőhelyes mobil lelátót kell kialakítania, később ezt módosították, és a most érvényes felhívásban már nincs ilyen megosztás. Az aktuális dokumentum úgy fogalmaz, hogy a feladat egy 40 ezer férőhelyes sportlétesítmény építése.

Az új stadionnak ára még nincs, valószínűleg a 100 milliárdot fogja közelíteni. 2022 végére kellene, hogy elkészüljön.

A tokiói olimpia elhalasztása miatt a 2021-re az amerikai Eugene-ba tervezett atlétikai világbajnokságot egy évvel eltolták, a 2023-as augusztusi időpont azonban érvényben maradt.

Székesfehérváron sportcsarnok épülhet 25 milliárdért a gazdaságvédelemre való tekintettel. Új pécsi stadionról egyeztetett Orbán Viktor kormányfővel Hargitai János országgyűlési képviselő. Mivel a klub feljutott a másodosztályba, így ott is épülhet stadion.

(Borítókép: A stadion látványterve - forrás:  Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja)