Előd
9 °C
17 °C

Úgy tűnt, Lyles megdöntötte Usain Bolt világcsúcsát, de elmérték

2020.07.10. 11:27

Rövid ideig úgy tűnt, hogy Noah Lyles, a férfi 200 méteres síkfutás világbajnoka csütörtökön, a nemzetközi szövetség (WA) által szervezett, különleges atlétikai versenyen megdöntötte Usain Bolt világcsúcsát, írta az MTI.

Gyorsan kiderült, hogy az amerikai sztár rossz helyről rajtolt, és csak 185 métert futott.

A koronavírus-járvány miatt még mindig nem lehet nemzetközi versenyt rendezni, amit a WA úgy próbál áthidalni, hogy speciális versenyeket szervez. Ilyen volt a csütörtöki is, melyen Noah Lyles a floridai Bradentonban, a francia Christophe Lemaitre Zürichben, míg Churandy Martina hazájában, Hollandiában futott.

gettyimages-1179216952-594x594
Fotó: Christian Petersen / Getty Images Hungary

A toronymagas favorit Lyles látványosabban gyorsabb volt riválisainál, a célban pedig 18.90 másodpercnél állította meg az órát, ami 29 századmásodperccel jobb a legendás jamaicai sprinter rekordjánál. A 22 éves Lyles-t képesnek tartják arra, hogy javítson a 19.19-es rekordon, ennek ellenére a mostani ideje teljesen valószínűtlennek tűnt.

Lyles futása

Nem csupán azért, mert elvileg formán kívül és teljesen egyedül kellett futnia, hanem azért is, mert a bradentoni pályán 3,7 méter/másodperces ellenszelet mértek.

Az élő közvetítés kommentátora, az 1500-on világbajnok Steve Cram az eredményt látva azt ismételgette, hogy ez nem lehet jó, kevéssel később meg is erősítették ebben a hitében, Amerikából jelezték, hogy Lyles rossz helyről indult el, így 15 méterrel kevesebbet futott.

A számot így Lemaitre nyerte 20.65 másodperccel, Martina pedig 20.81-gyel lett második.

Száz yardon (91,44 méter) a három induló, a kanadai Andre De Grasse, a francia Jimmy Vicaut és a jamaicaiak 110 gátas olimpiai címvédője, Omar McLeod Bradentonban tényleges versenyt vívott egymással, igaz, egy-egy pályát kihagytak egymás között. A leggyorsabb De Grasse volt 9.68 másodperccel, Vicault 9.72-t, McLeod pedig 9.87-et ért el.