A Usain Bolt-örökös a Gyulai Memorialra is különleges show-t ígér

2020.08.18. 15:48

Augusztus 19-én, szerdán tizedszer rendezik meg a Gyulai Memorial atlétikai nagydíjat Székesfehérváron, ami a vírushelyzet miatt ezúttal nézők nélkül zajlik, de a korábban megszokott erősségű mezőnnyel. Világbajnokok, olimpiai bajnokok, érmesek küzdenek meg egymással.

A szervezőbizottság elnöke, Deutsch Péter az online sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy év közben többször módosítaniuk kellett a céljaikat, mert többször megváltoztak a feltételek. Külön köszönetet mondott a külügyminisztériumi és határvédelmi dolgozóknak, akik lehetővé tették, hogy a külföldi versenyzők beutazhassanak Magyarországra.

Deutsch felidézett néhány nagy pillanatot a verseny történetéből, 2012-őt, amikor a londoni olimpia sikeres sportolóit is köszönthették a pályán, többek közt Pars Krisztiánt, aki kalapácsvetésben lett aranyérmes. 2018-ban a katari Barsim járt nagyon közel magasugrásban a világcsúcshoz, míg 2017-ben a Gyulai Memorialon futott országos csúcsot 110 gáton Baji Balázs, de a diszkoszvető Kővágó Zoltánnak és a súlylökő Márton Anitának is volt kiemelkedő eredménye a versenyen.

A versenyigazgató Spiriev Attila azt mondta, a Gyulai Memorial legfontosabb motivációja az volt, hogy a nemzetközi versenyen elmaradása (olimpia, Európa-bajnokság) ellenére tudjanak valami célt biztosítani az atlétáknak. Úgy érzi, már az is bravúrnak számít, hogy sikerült világklasszisokat csábítani és el is hozni Fehérvárra, szerinte ők is egy „Lehetetlen Játékokat" hoztak össze.

A versenyzők közül hat világklasszis is beszélt a sajtótájékoztatón. Elsőként a 110 méteres gátfutás világbajnoka, az amerikai Grant Holloway, aki tavaly éppen Fehérváron indította profi karrierjét. „Nagyon sok szeretetet kaptam itt, hálás vagyok a lehetőségért, hogy itt indulhattam" – mondta.

Holloway a koronavírus miatt sokáig az utcán volt kénytelen edzeni, júniusig nem volt pályája. Azóta is sokszor egyedül van, mert csapattársai közül többen feladták ezt a szezont. Ő arról beszélt, hogy az olimpia törlésével változtak a célok, szerinte mindenkinek arra kell figyelnie, hogy következetesen dolgozzon és folyamatosan javuljon.

A 800 méteres síkfutás világbajnoka, az amerikai Donovan Brazier Fehérváron 600 méteren versenyzik majd, és harcba szállhat a nem klasszikus táv nem hivatalos világrekordjáért, ami fedett pályán már az övé. „Elsősorban nyerni akarok, az egy másik kérdés, hogy mit mutat az óra, de simán benne van, hogy jó időt futunk majd" – mondta.

A holland Dafne Schippers 200 méteren nyert korábban világbajnoki címet a nőknél, Magyarországon először versenyez. Idén ő is csak későn tudott pályán edzeni, fedett-pályán, vagy éppen az erdőben készült. Azt mondta, hogy jóval több időt kellett tréningezéssel tölteniük, hogy ugyanazt az eredményt elérjék. Úgy érzi, hogy a minőségi munkát el is tudta végezni, kíváncsi, hogy mi jön ki ebből.

A férfi 200 méter aktuális világbajnokát, Noah Lylest nemcsak gyorsasága, hanem szórakoztatófaktora miatt is Usain Bolt utódjának tartják. „A szórakoztatás rólam is szól, nemcsak az a dolgom, hogy fussak, de az is, hogy szórakoztassak, vagy hogy elmondjam a véleményemet. Mindig számítsanak rá, hogy különleges show-t csinálok" – mondta Lyles, aki minden versenyén egyéni csúcsot akar futni, Fehérváron a 19,50-es idejét kéne túlszárnyalni. Erre azért is törekszik, mert valószínű, hogy a szezonban nem indul többször.

Néhány hete Lylesnak 18,90-et, óriási világcsúcsot is mértek, de kiderült, hogy 15 méterrel elmérték a távot. Kicsit már elege is van ebből a kérdésből, de azt mondta, hogy olyan szembeszelet érzett futás közben, hogy egyből tudta, hogy nem lehet valós 200-as idő. Fehérváron egyébként a testvére, Joseph is fut majd négyszázon.

A négyszeres világbajnok és kétszeres olimpiai bajnok hármasugró Christian Taylor már szinte hazajár a Gyulai Memorialra, 2011-ben ő is itt indította karrierjét. A sok cím mellett még mindig van, mi motiválja. „Kibírhatatlan, hogy második vagyok egy listán, az hajt, hogy megdöntsem a 18,29 méteres világcsúcsot."

Taylor azt mondta, a csúcshoz jó atmoszférára van szükség, hiszen a közönségből is tud energiát nyerni, és jó riválisokra van szükség, hiszen ha nagyobbat ugranak, muszáj rájuk reagálni.

Taylor több számmal is próbálkozott már az évek során, olykor 400 méteren is versenyzett. Idén a 100 méteres síkfutás próbálgatták, 10,57-es időt futott.

A világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes Halász Bence kalapácsvetésben régóta üldözi a 80 méteres határt, Fehérváron szeretné végre túldobni. „Érzelmileg nehéz volt az év, de gyorsan tudtam kitűzni magam elé célokat. Már három éve közel járok ahhoz, hogy túldobjam a 80 métert. Mos is ez a cél lendített át, hogy se olimpiát, se Eb-t nem rendeznek. Jól esik, hogy egyáltalán vannak versenyek, mint a Gyulai Memorial."